Hlavní obsah

Setkání s proruským aktivistou byla chyba, uznal Stropnický. Velvyslancem zůstává

Český velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický pochybil, když se v polovině ledna na ambasádě v Tel Avivu setkal s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem, který byl součástí delegace vedené poslancem SPD Janem Hrnčířem. Řekl to Novinkám ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poté, co prověřil okolnosti setkání s tím, že Stropnický chybu uznal a už se prý nebude opakovat. Svůj mandát, který mu končí v létě, tak ambasador dokončí.

Foto: Facebook/Žarko Jovanovič, Bez zdroje

Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický a Žarko Jovanovič

Článek

„Po důkladném zhodnocení všech podkladů jsem rozhodl o tom, že pan velvyslanec Stropnický pochybil, když si nevyžádal dostatek informací o poslanecké delegaci, ve které byl i čelný představitel české dezinformační scény. Pan velvyslanec svoje pochybení uznal, za touto záležitostí nebyl zlý úmysl a chyba se už nebude opakovat. Tímto věc považuji věc za vyřešenou,“ sdělil Novinkám ministr zahraničí Lipavský.

Stropnický tak svůj mandát, který má skončit v létě, dokončí. Poté jej na zastupitelském úřadě vystřídá diplomatka Veronika Kuchyňová Šmigolová, která v minulosti byla například velvyslankyní v Egyptě.

Stropnický se v polovině ledna setkal na české ambasádě v Tel Avivu s proruským aktivistou Žarkem Jovanovičem, na sociálních sítích následně začala kolovat společná fotografie. Jovanovič, který se například v minulosti účastnil akcí na ruské ambasádě a je známý svými proruskými postoji, byl součástí delegace poslance SPD Jana Hrnčíře.

Lipavský to už tehdy komentoval tak, že jde o Stropnického pochybení a krok je v rozporu se směřováním české diplomacie.

„Přijetí takové návštěvy považuji za vážné pochybení pana velvyslance. Jeho úkolem je svědomitě reprezentovat českou diplomacii, což je rozhodně v rozporu s tím, že se setkává a fotografuje s čelnými představiteli proruské dezinformační scény,“ komentoval tehdy Lipavský společnou fotografii ze setkání zveřejněnou na sociálních sítích Jovanoviče.

Prošetření návštěvy a rezignaci Stropnického žádal ministra i předseda Meziparlamentní skupiny ČR - Izrael Jan Bartošek (KDU-ČSL), podle něhož musel velvyslanec a bývalý ministr vědět, s kým se fotil.

Stropnický následně Deníku N řekl, že si předem neověřoval minulost a aktivity členů delegace. „Nemohu mít přehled o tom, kdo působí v dezinformační sféře u nás,“ řekl a doplnil, že při návštěvách se chce fotit každý, a je na to tudíž zvyklý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám