Hlavní obsah

Nechtěl jsem zpochybňovat nějakej holocaust, pronesl Rozner u soudu

Praha

Bývalý poslanec za SPD Miloslav Rozner (44) odmítl v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 4 obžalobu z popírání holocaustu. Toho se měl podle státního zástupce dopustit svým výrokem o „neexistujícím pseudokoncentráku“ v Letech. Rozner chtěl podle svých slov jen kritizovat vládu za postup při odkupu vepřína, který na místě tábora stál.

BEZ KOMENTÁŘE: Miloslav Rozner u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Ano, nejsem takový odborník na kulturu jako třeba pan exministr Daniel Herman, ale bezesporu bych nikdy nevyhodil z okna půl miliardy za likvidaci fungující firmy kvůli neexistujícímu pseudokoncentráku,“ prohlásil v prosinci 2017 na konferenci SPD Rozner.

Tábor v Letech během druhé světové fungoval jako trestní pracovní tábor a posléze i jako sběrný tábor a chvíli na to se stal tzv. cikánským táborem.

Rozner u soudu zopakoval, že svým výrokem nechtěl nijak zpochybňovat, zlehčovat nebo popírat romský holocaust, z čehož ho viní žalobce Michal Bušek. Podle Buška Rozner svým výrokem veřejně relativizoval nacistické zločiny a zpochybňoval utrpení romského etnika.

Exposlanec Rozner má za výrok o neexistujícím pseudokoncentráku na krku obžalobu

Domácí

„Nikdy jsem tím nešťastným výrokem nechtěl popírat nějakej holocaust. Mrzí mě to nešťastné vyjádření,“ nechal se slyšet Rozner u soudu s tím, že to pronesl nevhodně, špatně.

Nato si vzal slovo Roznerův obhájce a požádal o krátkou poradu s klientem. Na jejím základě pak Rozner odmítl dále vypovídat na otázky soudkyně i státního zástupce. Odpověděl jen na několik otázek svého obhájce.

Rozner u soudu, stejně jako v minulosti, prohlásil, že svým výrokem chtěl kritizovat postup tehdejší vlády při odkupu vepřína, který stál na místě někdejšího tábora. „Hlavní podstata věci, a jediná, byla upozornit na to, že ta cena odkupu vepřína v Letech byla nadhodnocená,“ uzavřel svou výpověď Rozner.

Roznerovi vadilo, že vláda Bohuslava Sobotky v srpnu 2017 rozhodla o odkupu vepřína za 450 milionů korun. Podle Roznera byla samotná hodnota „funkční firmy“ kolem 200 milionů. Rozner také poukazoval na ekonomický dopad na okolí, že lidé, kteří ve vepříně pracovali, tak přišli o práci.

Policie chce stíhat poslance SPD Roznera kvůli Letům

Domácí

Na místě vepřína vznikne památník holokaustu Romů a Sintů, který bude mít symbolickou podobu lesa.

Za dobu existence tábora, od srpna 1942 do srpna 1943, prošlo letským táborem zhruba 1300 lidí, přičemž 326 z nich zemřelo, uvádí web Muzea romské kultury. Podle serveru holocaust.cz bylo v rámci nacistického pronásledování zavražděno více než 5000 Romů, Sintů a dalších osob označených za cikány z území dnešní České republiky.

Soud bude pokračovat 25. dubna. Roznerovi hrozí až tříleté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám