Hlavní obsah

Kolegu z práce ubodal u Prahy třemi ranami, dostal osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm let vězení za ubodání kolegy si má podle čtvrtečního verdiktu Krajského soudu v Praze odsedět padesátiletý Bořek Mates. Ten na začátku líčení přijal odpovědnost za smrt poškozeného, nicméně tvrdil, že se jen bránil jeho útoku. Poté se ale vzdal práva na odvolání. Státní zástupce si na něj ponechal lhůtu.

Bořek Mates s eskortouVideo: Novinky

 
Článek

Mates podle obžaloby loni v listopadu ubodal o více než dvacet let mladšího kolegu. Stalo se tak loni na konci listopadu v ubytovně v Říčanech v Praze-východ, kde oba bydleli.

Mates sice nepopřel, že by poškozeného bodl, šlo však podle něj spíše o sebeobranu. Podle svého obhájce Mates cítí odpovědnost za usmrcení poškozeného, nesouhlasil ale s právní kvalifikací skutku.

Nicméně vzhledem k tomu, že v inkriminovaný večer slavil své narozeniny, tak si toho podle svých slov příliš nepamatuje. „Slavili jsme předčasně padesátiny, bylo tam několik potyček,“ uvedl Mates.

Podezřelého z ubodání spolubydlícího v Říčanech policie obvinila z vraždy

Krimi

Nejprve došlo k jedné strkanici, kdy si ostatní obyvatelé stěžovali na hluk. Jeden muž chtěl oba uklidnit, když se to nepodařilo, vydal se na vrátnici zavolat policii. Na to podle něj poškozený reagoval tím, že mu dal „hlavičku“ do nosu. Policii nakonec zavolal někdo jiný.

Situace se pak na chvíli uklidnila, zanedlouho ale vznikla další potyčka. Podle Matese se poškozený cpal k němu do pokoje s tím, že mu prý ukradl telefon, který chtěl zpátky. Přitom měl obžalovaného škrtit. Během potyčky oba spadli na zem, kde Mates nahmatal vrhací nůž.

„Vnikl násilně do pokoje, vzal mě, strčil mě do dveří, škrtil mě rukama,“ vzpomínal Mates u soudu.

„Nůž jsem vzal na zastrašení, bál jsem se, že mě zas bude škrtit. Stalo se bohužel, co se stalo. Nechtěl jsem ho bodnout, já si pamatuju jenom jednu ránu,“ dodal. Rány byly nakonec tři, jedna do krku a dvě do břicha.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Odsouzený Bořek Mates

Obecně si Mates prý z oné noci mnoho nepamatuje. „Moc si toho nepamatuju, jen první a druhý škrcení, nic mezi tím,“ upřesnil. Mates měl téměř dvě promile v krvi, že situaci byla už předtím uklidňovat policie, si prý rovněž nepamatuje.

Po činu se ovšem místo toho, aby zavolal záchranku, utekl schovat do pokoje, kde ho později našla policie.

Pobodaný vyšel po útoku na chodbu, kde ho našli další obyvatelé ubytovny a zavolali záchranku. Přes veškerou snahu záchranářů muž ale na místě zraněním podlehl. Podle soudního znalce muž mohl přežít, pokud by byla záchranka zavolána o něco dříve.

Podle správce ubytovny byli oba muži pohodoví lidé. Jen zrovna onen večer se to nějak sešlo a dělali hluk. Ani poškozený nebyl střízlivý, podle následného zjištění měl v sobě přes tři promile alkoholu.

Rozepře v plzeňském bytě skončila pobodáním, útočníkovi hrozí 18 let vězení

Krimi

„Čin jsem spáchal v opilosti. Byla to obrana, zabil jsem. Svého činu lituju, nebyl v tom úmysl. Moc se omlouvám,“ prohlásil v závěrečné řeči Mates.

Soud nakonec přistoupil k uložení trestu dva roky pod spodní hranicí zákonné trestní sazby.

„Je jednoznačné, že obžalovaný způsobil svým jednáním smrt poškozeného,“ uvedl předseda soudního senátu Jiří Wažik. Soud zvážil polehčující i přitěžující okolnosti případu.

„Obžalovaný se o poškozeného nepostaral a šel se schovat do pokoje, kde ho našla policie. Možná že kdyby zareagoval jinak, mohl být poškozený účastníkem řízení,“ podotkl soudce.

Zároveň soud přihlédl k tomu, že se Mates podle všeho bránil útoku poškozeného, zvolil ovšem nepřiměřený způsob. „Obžalovaný odvracel nebezpečí útoku na jeho zdraví. Nicméně šlo o zcela zjevně nepřiměřenou obranu,“ dodal Wažik.

Mates musí také pozůstalým zaplatit 500 tisíc, respektive 100 tisíc korun odškodného.

Muže v metru pobodal a pak ho vyhodil. Odsedět si má 11 let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám