Hlavní obsah

Flegr vypovídal proti Tušlovi a Čermákovi. Nejsou nebezpeční, zastal se jich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patrik Tušl a jeho skupina nejsou nebezpeční, uvedl ve středu před Obvodním soudem pro Prahu 8 evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle obžaloby Tušl společně s Tomášem Čermákem a Zdeňkem Masárem obtěžovali Flegra a šéfa České lékařské komory Milana Kubka. Tušlovi za nebezpečné vyhrožování hrozí osm měsíců vězení, zbylým dvěma za výtržnictví podmínky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Patrik Tušl u soudu (archivní foto)

Článek

Podle Flegra se skupinky lidí, kterým se nelíbily jeho výroky o covidu, v listopadu 2021 sešly před jeho domem celkem třikrát. Mezi nimi měli být právě i tři obžalovaní.

„Byla tam hrstka lidí. Tušl byl ten hlavní, který natáčel, snažil se získat videozáznam a nakrmit veřejnost zajímavým obrazovým záznamem. Objevili se tam lidi v tom jednom týdnu třikrát, nejsem si jistý, jestli to byla stejná parta,“ vypověděl před soudem Flegr.

Podle Flegra scházení se před jeho domem nebylo z nenávisti, ale spíše za účelem získání peněz z videostreamů, které Tušl a další dva pořizovali. Zhruba desítka příznivců obžalovaných, kteří se jednání zúčastnili, se při tomto začala Flegrovi smát. Soudkyně Jana Humeni jednoho z podporovatelů vykázala.

Hrubý jsem nebyl, možná jsem zařval vy dobytku, hájil se dezinformátor Tušl u soudu

Krimi

Flegr Tušla nepozná

Flegr také vypověděl, že se jeho rodina kvůli přicházejícím bála. Také začali všude zamykat, aby se někdo nedostal dovnitř. Dodal ale, že spíše než kvůli Tušlově výzvě jeho obava pramení z jedné z demonstrací proti pandemickým opatřením v listopadu, kde demonstrující nesli jeho fotografii s nápisem „zrádce národa“.

„Mám obavu, minimální roli v tom hraje skupina obžalovaných. Bál jsem se, když jsem viděl svou fotku s nápisem zrádci národa na demonstraci, kterou spolupořádalo uskupení Chcípl pes. Poznávají mě lidé na ulici, stačí, aby měl divný úmysl a může to dopadnout špatně,“ konstatoval Flegr.

Obhájci obžalovaných se Flegra ptali, zda si pamatuje, jestli byl Tušl přítomen na všech třech shromážděních. „Já ani do té doby nevěděl, kdo Tušl je. Vím, jak vypadá, protože jsem ho potom viděl v televizi, ale ani teď bych ho nepoznal na ulici. Ale vzhledem k tomu, že se před mým domem natočil…,“ odpověděl epidemiolog.

Podle Flegra ale Tušl svým chováním přispěl k tomu, že ho část Česka považuje za nepřítele národa. „Tady jde o desetitisíce či statisíce lidí, kteří si myslí, že Flegr říkal, že tu budou mrazáky v ulicích pro mrtvé lidi. To jsem nikdy neřekl,“ uvedl Flegr.

V rozhovoru pro pořad Prostor X z 20. října 2020 ale líčil, že Česku hrozí stejná situace jako v nejpostiženějších zemích, slovy: „To bude prostě tady u nás včetně těch chladírenských vozů.“ Na otázku, zda nás čekají mrazáky na mrtvoly v ulicích, pak odpověděl: „Doufám, že je mají připravené, protože vážně nevím, jak se to potom bude dělat.“

Čermák mu poděkoval

Flegr dodal, že si nemyslí, že trojice je nebezpečná, a dalších útoků z jejich strany se neobává. Za to mu Čermák posléze poděkoval. „Chtěl bych panu Flegrovi poděkovat, řekl, že nejsme nebezpeční. Cítíme se nevinní, nijak jsme ho neohrožovali,“ uvedl před soudem Čermák.

Ten měl na Flegra při shromážděních volat „vlasatý orangutane“ a také, že mu kvůli očkování „vypadají vlasy“. Již předtím vypověděl, že podobné výroky měly přitáhnout pozornost.

Tušl souhlasil s Flegrem, že není nebezpečný. „Zaráží mě, že tu sedím já, že jsem já vězněný. Nemůžu za to, že ho statisíce lidí označují za zrádce národa, a za to, co dělá organizace Chcípl pes. Tady ten soud nemá nic společného se spravedlností a pravdou,“ řekl Tušl.

Hlavní líčení bylo odročeno na 7. června. Nynější soud ale není první, před kterým Tušl s Čermákem stanuli. Na konci loňského roku dostali pravomocné tresty za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích.

Tušlovi odvolací soud uložil desetiměsíční vězení, Čermákovi desetiměsíční podmíněný trest. Muži se dopustili trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti. Tušl byl také v lednu nepravomocně odsouzen na 15 měsíců za vyhrožování zabitím strážníkovi a vydírání ženy, která na sociálních sítích archivovala a rozkrývala jeho dezinformace.

Soud zpřísnil trest pro Tušla, dostal souhrnně 15 měsíců

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám