Hlavní obsah

Hrubý jsem nebyl, možná jsem zařval vy dobytku, hájil se dezinformátor Tušl u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice dezinformátorů Patrik Tušl a Tomáš Čermák stanula společně se Zdeňkem Masárem u Obvodního soudu pro Prahu 8 kvůli obtěžování lékařských autorit v době covidu – šéfa České lékařské komory Milana Kubka a epidemiologa Jaroslava Flegra, kteří hájili protiepidemická opatření a očkování proti covidu. Tušl čelí obžalobě z nebezpečného pronásledování, zbylí muži pak z výtržnictví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Patrik Tušl u soudu

Článek

Tušl chodil mezi listopadem 2021 a lednem 2022 za Kubkem a snažil se ho kontaktovat před jeho domem. Spolu s dalšími aktivisty si natáčeli živá vysílání na sociální sítě, během kterých na něj slovně útočili. Za Kubkem chodili i do práce a telefonovali mu vulgární nadávky. Podle obžaloby jej měl Tušl opakovaně bombardovat vzkazy a mimo jiné se domáhat toho, ať s ním Kubek hovoří přes telefon, a tím jej omezoval v běžném životě. Za svou aktivitu pak inkasoval od podporovatelů finanční příspěvky.

Samotný Tušl obvinění odmítá, nedošlo podle něj k trestnému činu. Nepopřel sice, že se Kubka snažil kontaktovat, lékař ale o něm prý lhal v médiích. Obžaloba pro něj navrhuje osm měsíců vězení.

„Nesouhlasím s tím, že bych byl vinen z nebezpečného vyhrožování, protože to tak nebylo. Cítím se nevinen. S obžalobou částečně nesouhlasím. Nic hrubého tam neproběhlo. (…) Možná jsem na něj zařval vy dobytku, ale to je nejhrubější, co jsem se vůči panu Kubkovi dopustil,“ uvedl u soudu.

Soud zpřísnil trest pro Tušla, dostal souhrnně 15 měsíců

Krimi

Vlasatý orangutane, halekali na Flégra

Podle druhého obviněného Čermáka, se kterým je řízení vedeno za výtržnictví směrem k epidemiologovi Flégrovi, se jednalo o výzvy k rozhovoru, a když je lékař ignoroval, směřovalo to k „recesi“. „Byla to recese. Měli jsme určité pochybnosti, chtěl jsem se ho zeptat na otázky, jak to bylo s očkováním,“ uvedl Tomáš Čermák, kterému obžaloba navrhuje za výtržnictví ve formě spolupachatelství šestiměsíční podmínku.

Volat po něm měl „vlasatý orangutane“ a také, že mu kvůli očkování „vypadají vlasy“.

„Mělo to za účel, aby to přitáhlo diváky,“ přiznal s tím, že se mu nelíbily jeho výroky k epidemii. Cítí se však také nevinen stejně jako další obžalovaný Masár.

Epidemiolog Flegr se kvůli nemoci z jednání soudu omluvil, jako svědek však předstoupil šéf lékařské komory Kubek.

Kubek: Vypuklo peklo

„Vše gradovalo začátkem listopadu (2021), kdy někdo zveřejnil na internetu moji adresu a fotografii domu, kde bydlím, s výzvou, aby mě chodili navštěvovat. Vypuklo peklo, kontaktoval jsem tehdejšího ministra vnitra (Jana) Hamáčka, který mi důrazně doporučil, abych to na lehkou váhu nebral, a doporučil mi požádat o policejní ochranu, což jsem udělal,“ řekl soudu Kubek.

Kvůli útokům měl strach o sebe i o svoji rodinu. Výhrůžky a incidenty trvaly několik měsíců. Od policie dostal sledovací zařízení a pokyny – nesměl chodit běhat ani příliš chodit po setmění ven, nesměl jezdit městskou hromadnou dopravou. Doporučení policie dávala i jeho rodině, na kterou také směřovaly útoky.

Na výzvy a provokace dezinformátorů se snažil nereagovat, a proto odmítal odpovídat na jejich otázky, protože by je podle jeho slov žádná odpověď neuspokojila.

„Snažil jsem se postupovat tak, aby agrese nepřecházela do fyzické roviny. Proto jsem na videích nereagoval, protože jakákoli moje reakce by mohla vyvolat agresi fyzickou. Nechtěl jsem jim sloužit jako nástroj vydělávání peněz,“ řekl Kubek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soud v prosinci projednal odvolání případu Patrika Tušla a Tomáše Čermáka (v popředí).

Podle obžalovaného nebyl důvod, aby se lékař obával o své zdraví, a také zmínil, že Kubek údajně v jednom případě na Čermáka najížděl před svým pracovištěm autem.

Tušl spolu s Čermákem dostali na konci loňského roku pravomocné tresty za nenávistné výroky o Ukrajincích v nahrávce na sociálních sítích. Tušlovi odvolací soud uložil desetiměsíční vězení, Čermákovi desetiměsíční podmíněný trest. Muži se dopustili trestných činů hanobení národa a podněcování k nenávisti.

Tušl byl minulý týden také odsouzen za vyhrožování zabitím strážníkovi a vydírání ženy, která na sociálních sítích archivovala a rozkrývala jeho dezinformace. Obvodní soud pro Prahu 5 mu zatím nepravomocně trest navýšil na 15 měsíců vězení.

„Frustráti si to natáčejí.“ Začalo vyšetřování útoků na osobnosti boje s covidem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám