Hlavní obsah

Soud zpřísnil trest pro Tušla, dostal souhrnně 15 měsíců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

K původnímu desetiměsíčnímu trestu dostal aktivista Patrik Tušl dalších pět měsíců vězení za vyhrožování zabitím pražskému strážníkovi a za vydírání Moniky Š., která na sociálních sítích archivovala a rozkrývala dezinformace, které šířil. Rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5 je nepravomocný, Tušlův advokát Luděk Růžička sdělil, že se ve věci odvolá.

Foto: Milan Malíček, Právo

Patrik Tušl u soudu (21. prosince 2022)

Článek

Tušl už sedí ve vězení za nenávistné výroky, nyní mu soud trest přísnil za další dva skutky. První se týká jeho slov na adresu Moniky Š., zakladatelky facebookové skupiny, kde se objevují videa nejaktivnějších dezinformátorů a členové skupiny streamovaná videa archivují.

„Z obsahu pronesených slov je patrné, že obžalovaný poškozené vyhrožoval násilím. (…) V tomto směru si nelze nepovšimnout typické rétoriky obžalovaného, která se opakuje i ve druhém skutku, takže nelze pochybovat, že slova pronesl pan obžalovaný,“ uvedla v odůvodnění soudkyně Petra Klajmon.

Rovněž je podle ní zřejmé, že se obžalovaný domáhal toho, aby poškozená s aktivitou na sociálních sítích přestala.

Tušl správkyni vyhrožoval. „Poslouchej mě, ty k**do, ještě chvíli a já si na ten Smíchov dojedu a normálně ti rozšlapu hlavu, je ti to jasný? Fakt mě začínáš s*át s tím stalkingem. Ještě chvíli mě budeš pronásledovat a opravdu,“ sdělil jí po telefonu.

Je patrné, že se oba tábory častují komentáři nevybíravým způsobem. Nicméně prostředek obrany, který zvolil vůči obžalované, není legální.
Petra Klajmon, soudkyně

Také vyhrožoval jejím dětem. „Budu si brát do držky tvé parchanty, tak jak to děláš ty v tý tvé skupině. Celá republika bude vědět, jak vypadají tví parchanti v těch upletenejch oblečkách. Pamatuj si, že budeš litovat toho, co jsi začala dělat,“ řval na ni Tušl do telefonu.

Tušl se bránil tím, že si konkrétní výroky nepamatuje, byl však frustrovaný, protože někteří členové skupiny prý vyhrožovali jak jemu, tak jeho okolí.

„Lze lidsky pochopit, že se obžalovanému některé výroky uživatelů skupiny poškozené nelíbily. Je patrné, že se oba tábory častují komentáři nevybíravým způsobem. Nicméně prostředek obrany, který jste zvolil vůči obžalované, není legální,“ doplnila soudkyně Klajmon.

Vyhrožoval strážníkovi

Další skutek se týkal také incidentu z loňského ledna, kdy Tušl vyhrožoval strážníkovi, který jej o den dříve žádal v autobuse, aby si nasadil roušku v době vrcholící pandemie. Dezinformátor si odmítl respirátor nasadit, začal si však incident natáčet na telefon.

Na strážníkův postup si druhý den šel stěžovat do budovy pražské městské policie, kde si opět odmítal nasadit roušku a zopakoval své výhrůžky.

„Říkám vám na rovinu, a dělejte si s tím, co chcete, já si zjistím toho strážníka, jeho jméno, dojdu si k němu domů a tam mu rozšlapu hlavu, jenom abyste měli jasno, normálně ho rozsekám do sra**k,“ vyhrožoval.

Samotný Tušl trest odmítá, je podle svých slov politickým vězněm. „Nic jsem jí nechtěl udělat, ani jsem nic neplánoval. Pouze jsem se bránil, nedopustil jsem se trestného činu,“ uvedl.

Jeho advokát Luděk Růžička dodal, že se proti rozsudku odvolá. Státní zástupce Jan Maršálek sdělil, že si ponechá lhůtu na rozmyšlenou.

Počet dezinformačních webů loni klesl o desetinu

Internet a PC

Patrik Tušl byl v minulosti odsouzen za majetkovou trestnou činnost a je zapojen do dalších kauz spojených s jeho aktivitou na sociálních sítích. Za nenávistné výroky o Ukrajincích dostal deset měsíců vězení. Ve videu spolu se spolupracovníkem Tomášem Čermákem vyzýval k protidemonstraci ke shromáždění Ukrajinců.

„Ukrajinci se tady začínají množit, jedna demonstrace za druhou. Musíme okamžitě začít jednat, jinak půjdeme do h*jzlu,“ zaznívá například ve videu.

Obvodní soud pro Prahu 8 bude v lednu jednat také kvůli nebezpečnému vyhrožování prezidentovi České lékařské komory Milanu Kubkovi.

Peterková musí zaplatit čtvrt milionu za lži o úmrtí seniorů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám