Hlavní obsah

Feriho vyzrazení totožnosti svědkyně prošetří ÚOOÚ. Podle policie to byl přestupek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyzrazení jména svědkyně v případu bývalého poslance Dominika Feriho, který čelí obžalobě ze znásilnění, bude řešit Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Policisté to vyhodnotili jako přestupek. Ve čtvrtek to sdělil jejich mluvčí Jan Daněk. Feri v únoru na chodbě soudu před novináři opakovaně jmenoval jednu z žen, jejíž případ policie prověřovala a posléze ho odložila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soud s Dominikem Ferim

Článek

Daněk nepotvrdil, že policie kvůli této věci prověřovala přímo Feriho, z okolností je to ale zřejmé.

„Ke konkrétní osobě se ze zákona vyjádřit nemohu. Nicméně mohu sdělit, že policisté situaci, která se odehrála u obvodního soudu pro Prahu 3 dne 14. února letošního roku, vyhodnotili jako jednání, které má znaky přestupku, a věc oznámili Úřadu pro ochranu osobních údajů,“ řekl mluvčí.

Tuto informaci vzápětí upřesnil mluvčí ÚOOÚ Milan Řepka s tím, že od policie zatím nic nepřišlo. „Úřad pro ochranu osobních údajů v této věci oslovil s žádostí o součinnost Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 3 a zatím čekáme na odpověď. Ze strany Policie ČR, v tomto případu, dosud žádné podání neevidujeme. Do doby, než budou Úřadu poskytnuty potřebné informace, není možné, abychom se k němu jakkoli konkrétněji vyjadřovali. Mohu ovšem potvrdit, že Úřad pro ochranu osobních údajů se věcí aktivně zabývá a zabývat bude,“ uvedl Řepka.

Za jmenování dívky Feriho kritizovala právní zástupkyně poškozených Adéla Hořejší. Jde podle ní o zastrašování. Trestní řád zakazuje dále poskytovat informace od orgánů činných v trestním řízení, které umožňují zjištění totožnosti obviněného, poškozeného, zúčastněné osoby či svědka.

Soud s Ferim: Líčení bylo bez veřejnosti, vypovídaly poškozené ženy

Krimi

„Já pokládám za nutné to, aby se jasně ke všem novinářům dostalo, že ‚sprcha‘ a ‚noční stolek‘, což je to, co někteří novináři opakovali jako věčný šlágr, že to není součástí hlavního líčení, že to není něco, co bylo dále řešeno a že to bylo něco, co se konsenzuálně odehrálo,“ řekl 16. února Feri novinářům k tomu, proč jméno zveřejnil. Později doplnil, že jednal pod tlakem a emocemi. „Jistě jsem mohl mluvit šťastněji, ale stojím si za tím, že v tomto konkrétním případě, že to, že jsem zveřejnil jméno, tak se nejedná o oběť. Bylo to zcela konsenzuální,“ prohlásil. Zkritizoval také některá média.

Mluvčí ÚOOÚ Řepka už dříve v obecné rovině sdělil, že za zveřejnění citlivých údajů z trestního řízení může hrozit pokuta až pět milionů korun.

Státní zástupkyně Petra Gřivnová v obžalobě Feriho popisuje tři skutky znásilnění nebo pokusu o znásilnění. Feri vinu ve všech případech odmítl. Hlavní líčení bude pokračovat na konci dubna.

Po zveřejnění výpovědí dívek v médiích rezignoval Feri na poslanecký mandát a oznámil, že nebude kandidovat ve volbách do Sněmovny na podzim 2021. Skončil také v TOP 09 a stáhl se z veřejného života.

Reklama

Výběr článků

Načítám