Hlavní obsah

Soud s Ferim: Líčení bylo bez veřejnosti, vypovídaly poškozené ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Druhé jednání hlavního líčení s bývalým poslancem za TOP 09 Dominikem Ferim (26) se ve čtvrtek u Obvodního soudu pro Prahu 3 odehrálo s vyloučením veřejnosti. Soud o tom rozhodl v úterý před zahájením hlavního líčení, a to zejména kvůli citlivé povaze případu ve vztahu k poškozeným. Soud byl odročen na konec dubna, kdy by mělo proběhnout zbývající dokazování.

Soud s Dominikem FerimVideo: Novinky

 
Článek

Na čtvrtečním programu byl výslech dvou poškozených a výslechy znalců k jejich psychickému stavu. První z trojice poškozených vypovídala za zavřenými dveřmi už v úterý.

Při hlavním líčení měly zaznít intimní detaily ze života poškozených, jejichž veřejné projednávání by mohlo mít dopad na jejich soukromý život, proto soud rozhodl o zavřených dveřích.

Feri před začátkem čtvrtečního jednání na dotaz novinářů okomentoval své úterní vyjádření, kdy zveřejnil jména některých dívek, jejichž obvinění policie pro nedostatek důkazů odložila.

„Jistěže to šlo bez jména, ale pod řekněme tlakem a emocemi jsem volil takováto slova,“ uvedl.

Muž před soudem napadl Dominika Feriho a vykřikoval rasistické urážky

Krimi

Připustil, že „mohl mluvit šťastněji“, ale stojí si prý za tím, že se v daném případě nejedná o oběť a že to bylo „zcela konsensuální“.

„A každý, kdo četl usnesení o odložení trestního stíhání, tak si to může přečíst,“ dodal Feri, který zároveň odmítl, že by měl zveřejnění jména připravené.

Zveřejnění jména údajné oběti kritizovala mimo jiné i její právní zástupkyně Adéla Hořejší, která obhajuje i poškozené z hlavního líčení.

„Je to forma zastrašování obětí. Mám už nepřijaté hovory od svých klientek. A nejen těch, které byly prověřované, ale i od těch, které to nenahlásily, protože se bojí, že jejich ochrana nebude dostatečná,“ prohlásila Hořejší.

Obavu o odrazení dalších obětí jiných sexuálních trestných činů vyjádřila i Johanna Nejedlová z neziskové organizace Konsent.

Podle některých právníků se Feri zveřejněním jména oběti mohl dopustit protiprávního jednání. Zveřejněním jména mohl porušit jednak trestní řád a jednak se mohl dopustit i neoprávněného nakládání s osobními údaji, za což by hrozilo i pětileté vězení.

Policie podle ČTK zjišťuje, zda se věcí bude zabývat.

Zmocněnkyně poškozených Adéla Hořejší po jednání řekla, že všechny její klientky, včetně těch, jejichž případ policie odložila, jsou velmi statečné.

Feri byl obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj

Krimi

„Je to samozřejmě velmi náročné a musím říct, že opravdu všechny ženy jsou nesmírně statečné. Já je obdivuji, já bych to nevydržela,“ uvedla Hořejší.

Na dotaz ohledně loňského incidentu, kdy Feri skončil s bodnořezným poraněním v nemocnici a spekulovalo se o možném pokusu o sebevraždu, odpověděl, že jde o soukromou záležitost, jež nesouvisí s hlavním líčením.

„Odmítám jakékoliv spekulace, že bych se pokoušel vyvolat dojem nějaké nepříčetnosti nebo něčeho takového,“ uzavřel.

V úterý vypovídal Feri, respektive se vyjádřil k přednesené obžalobě. Tu kategoricky odmítl s tím, že je nevinný. „V plném rozsahu to odmítám, pokládám to za něco, co je nechutné, odporné, čeho bych nikdy nebyl schopen,“ uvedl.

Po svém vyjádření Feri řekl, že je připraven odpovídat na dotazy soudu, učiní tak ale až po výsleších poškozených a svědků, aby je případně neovlivnil.

Ferimu, který je obžalován ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o další, hrozí v případě prokázání viny a odsouzení až deset let vězení, protože jedné z poškozených nebylo v době případného trestného činu osmnáct let.

Soud s Ferim: Kvůli intimní povaze případu soudkyně vykázala veřejnost

Krimi

Kauza kolem tehdejšího poslance Feriho se spustila v květnu 2021, kdy Deník N a A2larm přinesly svědectví několika žen, které měl Feri mezi roky 2015 a 2020 sexuálně zneužít. Ženy popisovaly případy, kdy na ně měl Feri činit nátlak a donutit je přes nesouhlas k sexu.

Jedné dívce měl zatarasit cestu z pokoje nočním stolkem, za další prý vlezl nahý do sprchy a nevybíravě se dožadoval sexu, který s ní nakonec přes její nesouhlas měl.

Dominik Feri u soudu (14. února 2023)Video: Novinky

Na základě zveřejněných svědectví začala Feriho vyšetřovat policie a loni v březnu ho obvinila ze dvou znásilnění a pokusu o další. Zbylých pět prošetřovaných případů (mj. výše zmíněné s nočním stolkem či sprchou) policie odložila.

Ženy si na postup policie stěžovaly, státní zástupkyně ale jejich stížnosti zamítla s tím, že nešlo prokázat, že došlo k trestnému činu.

Feri se v úterý veřejně k těmto případům vyjádřil, přičemž některé z žen přímo jmenoval. Podle odborníků by to v budoucnosti mohlo odradit oběti sexuálního násilí od nahlášení takového jednání.

Feri loni v květnu neuspěl se svou stížností proti zahájení trestního stíhání. V říjnu 2022 policie navrhla Feriho obžalovat, o dva měsíce později byl Feri obžalován.

Bagatelizace i poděkování

Feri v květnu 2021 po uveřejněných obviněních složil mandát poslance, uvedl, že nebude kandidovat v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny, a politiku opustil.

Řada politiků jako Marian Jurečka (KDU-ČSL), Martin Kupka (ODS) nebo jeho bývalá spolustranička Markéta Pekarová Adamová jeho krok ocenili.

„Chci proto poděkovat za jeho rozhodnutí vzdát se mandátu poslance a nekandidovat v nadcházejících volbách,“ uvedla tehdy.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Exposlanec TOP 09 Dominik Feri u soudu (14. února 2023)

Další, jako místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin či spoluzakladatel strany Karel Schwarzenberg, Feriho údajné jednání bagatelizovali. Schwarzenberg prohlásil, že „je normální, že se mladý kluk snaží dostat holku do postele“.

Czernin zase uvedl, že „je to celé zvláštní“, a že „je zvláštní, že se to vynoří takto před volbami“. Pekarová Adamová se posléze za slova obou politiků omluvila.

Exposlanec Dominik Feri skončil v nemocnici, spekuluje se o sebevraždě

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám