Hlavní obsah

Dvojice kopáčů měla v kukuřici znásilnit mentálně retardovanou ženu

Zážitek, který těžce pošramotil její už tak těžce zkoušenou psychiku, má za sebou mentálně retardovaná žena z Vysočiny. Podle obžaloby ji v kukuřičném poli znásilnili dva kopáči, kteří pracovali na blízké stavbě. Muži sexuální styk doznávají, ovšem hájí se tím, že žena nijak neprotestovala, ba naopak že je ještě k aktu vyzvala. U brněnského krajského soudu, který případ začal ve středu projednávat, jim za znásilnění hrozí až 12 let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K činu došlo předloni v polovině září. „Obžalovaní si byli vědomi toho, že poškozená je mentálně retardovaná a není schopna vzhledem ke svému intelektu klást odpor. První obžalovaný ji zavlekl do pole, kde ji donutil svléknout a pak ji znásilnil, zatímco druhý obžalovaný hlídal. Pak se vyměnili. Poškozená plakala, ale ze strachu z nich se nedokázala vzmoci na odpor,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Podle výsledků znaleckého zkoumání trpí žena po činu úzkostnou poruchou jako reakcí na prožité trauma. „Má strach z lidí, nikam nechodí sama, odmítá chodit do blízkosti místa činu, nechává se doma zamykat a zpoza okna pozoruje okolí, jestli se tam neobjeví obžalovaní,“ vypočetl žalobce.

Věděli, co dělají?

Osobnost obou obžalovaných znalci zhodnotili jako prostou. „S obžalobou souhlasím s určitýma výjimkama, se kterýma nesouhlasím,“ zamotal se do své výpovědi hned na začátku první z obžalovaných. „Není pravda, že bysme ju táhli, šla sama, opravdu, pane soudce,“ vysvětlil obratem.

Lidovecký poslanec maséra neznásilnil, policie nařčení odložila

Krimi

„Měli jsme tak hodinu do finišu, když tam přišla. Měla divné oči,“ popisoval muž s tím, že mu poté žena sama nabídla orální sex. „Věděla, co dělá,“ zhodnotil situaci obžalovaný. „Když jsem odcházel, volala tady na spoluobžalovaného, ať jde za ní,“ dodal.

Druhý z obžalovaných si prý všiml, že jeho kolega se ženou zmizel v poli. Po návratu se mu měl muž svěřit, že došlo k orálnímu sexu. On sám poté odešel za ženou do pole, kde se situace opakovala. „Nijak jsem se jí nedotýkal,“ dušoval se. „Na první pohled vypadala, jako že je postižená, no, ale jinak toto,“ dodal na vysvětlenou.

Znalci pak postavili senát soudce Aleše Novotného před dilema, zda obžalovaní věděli, čeho se dopouštěli, či nikoli. „Není potřeba být vybaven vysokým intelektem, aby člověk poznal, zda dané sexuální chování je vhodné, či nikoli. Jejich intelektové schopnosti dostačovaly k tomu, aby věděli, že situace není adekvátní,“ zjistil jeden znalec. „Vzhledem ke svému intelektu to obžalovaný nemohl pochopit,“ oponovala druhá znalkyně.

Soud by mohl vynést verdikt po výslechu dalších svědků a zhodnocení zbylých důkazů.

Za znásilnění sedmi dětí dostal muž z Liberce 13 let. Trest je nad horní sazbou

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám