Hlavní obsah

Doktorka dezinformátorka už neléčí

Lékařka Iveta Křížová (54), která se u Obvodního soudu pro Prahu 4 zpovídá ze šíření poplašné zprávy kvůli výrokům o hromadných úmrtích po očkování proti nemoci covid-19, už podle svých slov medicínské povolání nevykonává.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Iveta Křížová u soudního jednání v dubnu

Článek

U úterního pokračování hlavního líčení uvedla, že „ztratila zdravotní způsobilost k lékařskému povolání“. Komentovala to slovy, že je cvok. Už při předchozím dubnovém jednání přitom zmínila, že je „prakticky tři roky bez zaměstnání“.

Trestem může být až osm let vězení

Křížová se podle veřejně dostupných informací zaměřuje na estetickou medicínu a byla i šéfkou kliniky. Sama se na internetu označila za praktickou lékařku, jež se pohybuje „dvacet let v první linii“.

Na svém profilu na sociální síti, na webu v různých videích a příspěvcích, ale i v dopise určeném řadě veřejných činitelů šířila předloni v lednu a únoru, že lidé po očkování proti covidu hromadně umírají. Například v Ostravě šlo údajně až o 69 seniorů po vakcinaci v tamním domově důchodců. Jde podle ní o „vakcinační holokaust“ či „vakcinační genocidu a zločin proti lidskosti“.

Předloni v červenci Křížovou kriminalisté obvinili z šíření poplašné zprávy, za což by jí za normálních okolností hrozily maximálně dva roky vězení. Protože se většina jejích výroků objevila za nouzového stavu, může dostat výrazně vyšší trest – od dvou až do osmi let.

Dezinformace je politický nástroj. Třeba pro svolání demonstrace

Domácí

Loni v srpnu podalo státní zastupitelství na Křížovou obžalobu, ale soudkyně Jana Knoblochová ji původně smetla s tím, že nejde o trestný čin. Po stížnostech žalobců zasáhl nadřízený Městský soud v Praze. Nařídil případ projednat v hlavním líčení. To začalo v lednu a za tři stání si zatím soud stihl vyslechnout pouze obžalobu. Pak hovořila obsáhle jen Křížová.

Obžalovaná odmítla, že by byla dezinformátorkou, ale zopakovala, že jsou vakcíny proti covidu nebezpečné. Očkování podle ní způsobuje smrt, sterilizaci a neplodnost tisíců lidí.

Svůj názor o nezákonném očkování opírá podle svých slov o medicínské vzdělání. Soudu předložila více než stovku dokumentů stažených z internetu či odkazů na různá videa, konference a články.

„Testy a vakcíny jsou biologické zbraně, což si myslím od začátku. Statistiky ukazují, že vakcíny zabíjí. Pokud tomu nechceme říkat genocida, tak je to masové vraždění,“ tvrdila Křížová.

Doplnila, že jestli kohokoli odradila od očkování proti covidu, je prý ráda. „Mým cílem bylo zabránit biologické válce. Jsem se svým výsledkem spokojená,“ řekla.

Cítí se poškozena

Odmítla, že by rozesílání e-mailů veřejně známým lidem či zveřejnění jejích příspěvků na sociální síti bylo šířením poplašné zprávy. „Cítím se poškozená tímto trestním řízením. Považuji ho za šikanózní a účelové,“ kritizovala už v dubnu státního zástupce.

V úterý šla ještě dál. Kdyby prý nestála u soudu, celou obžalobu, kterou označila za vykonstruovanou a lživou, by mu „omlátila o hlavu“.

„Je na čase vzít dobytkářský bič a celé to tady vymlátit,“ uvedla v úterý Křížová na adresu české justice, načež ji soudkyně varovala, aby své výroky mírnila.

Jednání bude pokračovat v červnu výslechy svědků a přehráním některých videí, jež přinesla jako důkaz k soudu sama Křížová.

Někteří lidé mohou žádat za nezákonná pandemická opatření omluvu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám