Hlavní obsah

Chtěl pocítit chuť krve. Devatenáctiletý mladík byl odsouzen na 28 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Pardubický soud poslal na 28 let do vězení devatenáctiletého narkomana Jiřího Baloga z Chotěboře na Havlíčkobrodsku, který zavraždil svého známého. Předtím se ještě jako mladistvý pokusil zabít taxikáře. Balog se k činům přiznal, odmítl ale, že by útočil kvůli penězům. Toužil prý pocítit chuť krve. Nyní tvrdí, že začal nový život u svědků Jehovových.

Devatenáctiletý mladík byl odsouzen na 28 letVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

I přes nízký věk pachatele je trest takto vysoký, neboť podle soudních znalců je budoucí resocializace Baloga velmi nejistá. Mimo jiné i proto, že ani soud nedokázal přesně odpovědět na otázku, proč mladík vlastně vraždil.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Devatenáctiletý mladík byl odsouzen na 28 let

Podle verdiktu musí Balog také absolvovat ochranné psychiatrické léčení v ambulantní formě a nahradit škodu a nemajetkovou újmu řidiči taxíku a příbuzným mrtvého – celkem 3,3 milionu korun. Rozsudek není pravomocný, obhájce i státní zástupkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Nebezpečný psychotik

Žalobkyně pro něj navrhovala výjimečný trest, 30 let vězení. „Znalci konstatovali, že se jedná o psychotickou osobnost se smíšenou poruchou osobnosti, je velice nebezpečný, jeho chování je nevyzpytatelné. Není schopný zakusit vinu,“ vysvětlila Faltusová, proč navrhovala tak vysoký trest i přesto, že je pachatelem velmi mladý člověk.

Podle obžaloby si 5. listopadu 2021 tehdy ještě neplnoletý mladík zavolal v Havlíčkově Brodě taxi a za 350 korun se nechal odvézt do Chotěboře. Ale když taxík projel obcí Rozsochatec, vytáhl nůž a řidiče (47) za jízdy napadl.

Už během výslechů na policii jste účelově lhal. Sebevykresloval jste se jako něco, co je víc. Něco, co převyšuje nad prostým lidem
soudkyně Anna Sobotková

Taxikáři se podařilo utéct, Balog ho chvíli neúspěšně pronásledoval. Záchranku a policii přivolal projíždějící řidič, útočník zatím ve voze taxi odjel, a to i přesto, že byl pod vlivem alkoholu, drog a neměl řidičské oprávnění. Po osmi kilometrech narazil do stromu. Údajně se chtěl zabít. Poškozený musel být operován a nezemřel jen díky své aktivní obraně.

Zaútočil nožem na taxikáře, přesto nešel do vazby. Poté ubodal známého

Krimi

Po prvním útoku nešel do vazby

I přes návrh státního zastupitelství tehdy obžalovaný, který z automobilu odcizil také peníze a věci v hodnotě asi šest tisíc korun, nešel do vazby. „Návrh na uvalení vazby byl podán, ale nebyl vyslyšen,“ řekla v úterý novinářům státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Následoval další čin, kdy se podle spisu Balog loni v polovině března domluvil se svým známým (23) přes messenger na schůzce v lese za lyžařským areálem za Chotěboří, aby tu společně kouřili marihuanu. Obžalovaný si ale opět vzal s sebou kuchyňský nůž. Známému nakonec zasadil nejméně 11 ran. Ten na místě zemřel následkem šoku po bodnořezných zraněních.

Tíha viny je nyní trochu menší, kdy vím, že mi odpustí. Jehova řekl, čiňte pokání, tedy musím žít a litovat
Jiří Balog

Zavražděnému vzal reproduktor a mobil, který později zahodil, zakrvácené tričko odložil do kontejneru. Druhý den o činu řekl rodině, ta se pokusila napadeného najít v naději, že ještě žije, avšak nepodařilo se jí to. Otec obžalovaného pak přivolal policii. Tentokrát už útočník skončil ve vazební věznici.

Obžalovaný u soudu přiznal vinu, ovšem odmítl, že by mu šlo o majetkový prospěch. „Byl jsem hloupý feťák, který si chtěl vylít vztek na někom jiném,“ připustil Balog s tím, že činů lituje.

Balog: Vím, že mi odpustí

„Chtěl bych se omluvit pozůstalým i poškozenému. Hluboce se omlouvám a lituji toho. Strašně moc mě to mrzí, co jsem udělal. Že jsem vzal otce, manžela i syna,“ řekl v úterý v soudní síni. Nyní prý přišla v jeho životě změna.

„Ta tíha viny je nyní trochu menší, kdy vím, že mi odpustí. Jehova řekl, čiňte pokání, tedy musím žít a litovat,“ řekl Balog, který se prý chce nechat pokřtít.

„Nemrzí mě, že jsem skončil ve vazbě, vlastně jsem za to rád. V minulém životě ihned, co jsem se probudil, jsem chtěl jen drogy. Nešlo přestat. Teď úspěšně abstinuju. Je to vykoupení po tom životě, který jsem vedl. Jen kdyby to byla jiná cesta,“ poznamenal obžalovaný, který se prý dříve cítil nadřazeně, výjimečně, jako ten, kdo má modrou krev. Prostý člověk by to podle něj nemohl pochopit. Toužil pocítit chuť krve, a asi i proto experimentoval například s obětováním kočky.

Soudkyně: My, prostý lid, to opravdu nechápeme

„Vaše doznání nemůžeme přeceňovat, a to i s ohledem na to, že se doznání týká i motivu. Už během výslechů na policii jste účelově lhal. Sebevykresloval jste se jako něco, co je víc. Něco, co převyšuje nad prostým lidem, který ho nemůže pochopit. Ano, my, prostý lid, opravdu nemůžeme pochopit, proč jste někoho připravil o život,“ řekla předsedkyně senátu Anna Sobotková s tím, že možnost nápravy obžalovaného je sice málo pravděpodobná, ale ne vyloučená.

„Doufáme, že i přes své osobnostní složky v sobě najdete sílu a energii a skutečně se reálně změníte,“ řekla soudkyně. Podle ní soud při stanovení trestu vzal v potaz nízký věk pachatele i skutečnost, že dosud nebyl trestán. Na druhou stranu přitěžující je společenská nebezpečnost jeho skutků. „V obou případech bylo vaše jednání nemorální, necitlivé, likvidační, jednal jste bez výčitek svědomí,“ dodala soudkyně během slovního odůvodnění rozsudku.

Zabil kamarádku, pobodal její rodiče, dostal 18,5 roku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám