Hlavní obsah

Zaútočil nožem na taxikáře, přesto nešel do vazby. Poté ubodal známého

– Pardubice

Pardubický krajský soud řeší od úterý případ Jiřího Baloga (19) z Havlíčkobrodska, který je obžalovaný z pokusu o vraždu taxikáře a vraždy známého. První ze skutků spáchal ještě jako mladistvý. Soud na něj tehdy neuvalil vazbu a mladík útočil podruhé, tentokrát s fatálním následkem. Nyní o sobě říká, že je „zvěstovatel“ a chce se nechat pokřtít. Uvěřil prý ve Svědky Jehovovy.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Jiří Balog u soudu v Pardubicích

Článek

Podle obžaloby si 5. listopadu 2021 tehdy ještě neplnoletý mladík zavolal v Havlíčkově Brodě taxi a za 350 korun se nechal odvézt do Chotěboře. Když ale taxík projel obcí Rozsochatec, vytáhl nůž a řidiče (47) za jízdy napadl.

„Během cesty jsme nemluvili. Sám si sedl dozadu. V Rozsochatci jsem zaregistroval první pohyb. Zpozorněl jsem, že se něco děje, ale bylo pozdě. Už jsem cítil tupé rány na krku. V té chvíli jsem jel asi devadesátkou. Rány jsem cítil bez jakéhokoli slovního projevu toho muže. Snažil jsem se zastavit,“ vypověděl v přípravném řízení napadený řidič.

Byl jsem hloupý feťák, který si chtěl vylít vztek na někom jiném
obžalovaný Jiří Balog

I přesto, že útok nepřestával, podařilo se mu utéct. Záchranku a policii přivolal projíždějící řidič, útočník zatím ve voze taxi odjel, a to i přesto že byl pod vlivem alkoholu, drog a neměl řidičské oprávnění. Po osmi kilometrech narazil do stromu. Údajně se chtěl zabít. Poškozený musel být operován a nezemřel jen díky své aktivní obraně.

Opilí mladíci zbili na Žďársku taxikáře, pak mu ukradli auto

Krimi

Matka obžalovaného už v přípravném řízení uvedla, že syn tak jednal zřejmě proto, že se s ním rozešla přítelkyně. Dokonce měl spolykat i větší množství prášků. „Říkal, že nechtěl ublížit tomu pánovi, ale sobě,“ uvedla žena.

I přes návrh státního zastupitelství tehdy obžalovaný, který z automobilu odcizil také peníze a věci v hodnotě asi šest tisíc korun, nešel do vazby. „Návrh na uvalení vazby byl podán, ale nebyl vyslyšen,“ řekla novinářům státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Následoval další čin, kdy se podle spisu Balog loni v polovině března domluvil se svým známým (23) přes messenger na schůzce v lese za lyžařským areálem za Chotěboří, aby tu společně kouřili marihuanu. Obžalovaný si ale opět vzal s sebou kuchyňský nůž. Známému nakonec zasadil nejméně 11 ran. Ten na místě zemřel následkem šoku po bodnořezných zraněních.

U soudu obžalovaný přiznal vinu, ovšem odmítl, že by mu šlo o majetkový prospěch. „Byl jsem hloupý feťák, který si chtěl vylít vztek na někom jiném,“ připustil Balog.

Dal se k jehovistům

„Chtěl bych se omluvit pozůstalým i poškozenému. Hluboce se omlouvám a lituji toho. Strašně moc mě to mrzí, co jsem udělal. Že jsem vzal otce, manžela i syna,“ řekl v soudní síni obžalovaný a dodal, že před dvěma, třemi měsíci přišla změna. Našel nový smysl života.

„Ta tíha viny je nyní trochu menší, kdy vím, že mi odpustí. Jehova řekl, čiňte pokání, tedy musím žít a litovat,“ řekl s tím, že by se brzy chtěl nechat pokřtít.

„Nemrzí mě, že jsem skončil ve vazbě, vlastně jsem za to rád. V minulém životě ihned, co jsem se probudil, jsem chtěl jen drogy. Nešlo přestat. Teď úspěšně abstinuju. Je to vykoupení po tom životě, který jsem vedl. Jen kdyby to byla jiná cesta,“ poznamenal obžalovaný, který se prý dříve cítil nadřazeně, výjimečně, jako ten, kdo má modrou krev. Prostý člověk by to prý nemohl pochopit. Toužil pocítit chuť krve, a asi i proto experimentoval například s obětováním kočky.

Hlavní líčení bude pokračovat ve středu.

Masakr jehovistů v Hamburku rozpoutal jejich bývalý člen. Nenáviděl je

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám