Hlavní obsah

Bachaři zbili vězně. Obhajobu, že krotili agresora, soud odmítl a potvrdil podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dvouletá podmínka pro dozorce z věznice v Horním Slavkově Richarda Hlawsu (32) a Pavla Štolce (34) je konečným trestem za brutální napadení odsouzeného. Krajský soud v Plzni v pondělí v odvolacím řízení potvrdil původní rozsudek Okresního soudu v Sokolově, podle kterého se oba bachaři dopustili ublížení na zdraví a zneužití pravomoci.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Richard Hlawsa (vlevo) a Pavel Štolc před Krajským soudem v Plzni

Článek

Obžalovaní muži se hájili tím, že vězeň byl agresivní, a proto proti němu použili donucovací prostředky. Krajský soud to ale odmítl. „Nic nenasvědčuje tomu, že by poškozený útočil. Jde pouze o spekulaci obžalovaných,“ uvedl v pondělí předseda odvolacího senátu František Pokorný a plně odkázal na správné hodnocení důkazů prvoinstančního soudu.

K incidentu došlo v červenci 2019 ve výrobní zóně areálu věznice. Odsouzený Leoš Mittelbach (46) tam měl tehdy na starosti úklid. Hlawsa mu nejprve vytkl, že na umývárně a záchodech je špína. Pak se na něj měl obořit, že žaluje, a hned nato ho napadnout, přičemž se k němu přidal i Štolc.

Podle státního zástupce měl být útok zřejmě odplatou za to, že si Mittelbach postěžoval u zástupce ředitele věznice na jednu z dozorkyň, která je Hlawsovou přítelkyní. Štolcův obhájce před soudem dokonce prohlásil, že Mittelbach donášel na spoluvězně i dozorce přímo řediteli věznice, a díky tomu s ním měl nadstandardní vztahy.

„Poškozeného bez právního důvodu fyzicky napadli nejprve údery pěstí do obličeje a poté, co upadl na zem, pokračovali v útoku opakovanými kopy do hrudníku,“ konstatoval sokolovský soudce Emil Pešina. Neuvěřil tak verzi obžalovaných, že Mittelbach zaútočil jako první a bylo zapotřebí proti němu zakročit.

Byl zfetovaný, obhajují dozorci před soudem tvrdý zákrok proti vězni. Důkaz ale chybí

Krimi

„Nedává to smysl, aby odsouzený, který se v průběhu výkonu trestu vzorně choval a měl výborné hodnocení, fyzicky napadl příslušníka vězeňské služby. Tím by dosáhl jenom toho, že by přišel o do té doby pracně budované postavení a všechny výhody s tím spojené, jen by si tím vykoledoval další trestní řízení, které by mu pobyt ve věznici prodloužilo,“ dodal samosoudce.

Oba dozorci popřeli, že by chtěli vězni úmyslně ublížit. Podle jejich verze Mittelbach nesplnil pokyn a zaútočil první ranou pěstí do tváře Hlawsy. Proto prý použili donucovací prostředky, aby ho zpacifikovali. Měli údajně podezření, že je zfetovaný. Polámaná žebra vězně pak vysvětlovali tím, že při potyčce na něj Hlawsa upadl a zranění mu způsobil páskem s kovovými sponami, který je součástí služební uniformy.

Z dokazování ale vyplynulo, že Mittelbach nebyl problémovým vězněm. Naopak. Vězeňská komise ho vybrala na post úklidáře a on se mohl volně pohybovat po celém areálu věznice.

Pravidelně dostával kázeňské odměny, a dokonce se v doprovodu vychovatele účastnil volnočasových aktivit i mimo věznici. Nikdy také nebyl při opakovaných kontrolách pozitivně testován na přítomnost drog.

Bachaři zavřeli vězně do díry. Podle soudu svévolně

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám