Hlavní obsah

Zeman podepsal pokutování koronavirových přestupků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal zákon, který umožní policii a městským strážníkům postihovat občany za přestupky v souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Pokuta na místě bude moci být uložena až do výše 10 000 korun. Doposud musely být přestupky řešeny ve formě správního řízení obecními úřady či hygienickými stanicemi.

Zákon o ochraně veřejného zdraví ani krizový zákon neumožňují, aby je projednávala státní a obecní policie na místě. Aktuálně jde například o porušení nařízení o zakrývání dýchacích cest mimo domov nebo nedodržování rozestupů mezi lidmi.

Nová pravomoc by měla podle představ ministerstva vnitra zvýšit účinnost opatření a zajistit jejich dodržování. Snížit by se také měla administrativní zátěž pro orgány, které jsou k projednávání prohřešků příslušné nyní. Podle autorů návrhu je zaplacení pokuty na místě vhodnější i pro podezřelé z přestupku, protože se vyhnou správnímu řízení, které pro ně znamená další náklady na komunikaci s úřady.

Senát umožnil policistům kasírovat za přestupky ohledně koronaviru, ale až v květnu

Domácí

Prezident dostal návrh zákona k podpisu až nyní, byť jej Sněmovna a Senát projednaly už kolem poloviny dubna. Senátoři totiž k předloze nepřijali usnesení. Mohla tak putovat na Hrad až po uplynutí ústavou stanovených 30 dnů, které má horní komora na projednávání zákonů. Mezitím už některá opatření proti šíření koronaviru přestala platit, zejména omezení volného pohybu lidí.

Norma vstoupí v platnost po uveřejnění ve sbírce zákonů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám