Hlavní obsah

Začněte ve velkém vyrábět steroidy, snižují úmrtnost na covid, vyzývá WHO

Novinky, mso
Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila rychle zvýšit produkci steroidu dexametazonu, uvedl The Guardian. Protizánětlivý lék podle britských vědců významně snižuje úmrtnost u pacientů s koronavirem, kteří jsou v kritickém stavu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běžně dostupný lék dexametazon snížil počet úmrtí u těžce nemocných pacientů s koronavirem o třetinuVideo: Reuters

 
Článek

„Data jsou stále předběžná, nicméně dexametazon má potenciál zachránit mnoho životů, což nám dodává důvod k menší oslavě,“ uvedl šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Dalším úkolem bude zvýšit produkci léku a distribuovat ho do míst, kde je nejvíc potřebný,“ dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Poptávka po steroidu vzrostla poté, co britští vědci zveřejnili studii, podle níž dexametazon snižuje úmrtnost u kriticky nemocných pacientů o 35 procent. Vědci z Oxfordu lék vyzkoušeli na dvou tisících pacientů.

„Předběžná data vypadají extrémně zajímavě,“ souhlasil v rozhovoru pro Český rozhlas biochemik Jan Konvalinka z Akademie věd České republiky.

Dexametazon je steroid, který moduluje imunitní odpověď organismu proti viru. V České republice se vydává na lékařský předpis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám