Hlavní obsah

Vyfotit se s rouškou, sundat ji a už se jede, říká řidič Uberu

Právo, Jindřich Ginter

Roušky v taxíku povinné nejsou. A od 1. září? To se vlastně neví. „Jsme smluvní přeprava osob, nejsme hromadná doprava, kde budou roušky zase povinné. O taxislužbě zatím vláda ve svých nových opatřeních výslovně nic neuvádí,“ říká čtyřicetiletý Martin M. z Prahy, jenž kromě své práce grafika ještě hlavně přes den jezdí přes aplikaci Uber.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Když se přihlašujeme, odklikneme pravidla pro covid-19 a vyfotíme se s rouškou. To stačí. Pak drtivá většina z nás jezdí bez ní,“ popisuje. Podle něho se teď noční jízdy s tím, jak není mnoho turistů, nevyplácejí.

„Lepší je to přes den, kdy Uber využívají lidé jako alternativu k hromadné dopravě. Večer jsou ještě zákazníci tak do půlnoci, do jedné a pak je to už mrtvé,“ konstatuje Martin.

Princip dobrovolnosti

Flotila taxislužby u letiště Václava Havla v Praze je vybavena rouškami, vozy se dezinfikují. Řidiči roušky standardně nenosí. Letištní taxikáři jsou ovšem z hlediska nákazy při tažení ze světa první na ráně. Jak tvrdí, nikdo z nich ale nově covidem neonemocněl.

„Když si to zákazník přeje a sám ji má na ústech a nose, tak si ji samozřejmě bez debat nasadíme také. Řada klientů, když přistanou, ale naopak uvítá, že si ji v taxíku mohou sundat,“ říká pětačtyřicátník v bílé košili před bílou škodovkou.

Podle něho má taková prevence smysl a je účinná, když je na principu dobrovolnosti a vzájemného respektu. „Jestli to zase někdo nařídí, a přitom zákazník si ji nebude chtít nasadit, tak já ji také sundám. O rouškách se pořád tolik mluví, ale přitom lidi mají úplně jiné starosti,“ dodává za souhlasného přikyvování parťáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám