Hlavní obsah

Virus nemocniční lůžka zatím nezahltil, rezervy jsou

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I při současném přírůstku pacientů s covidem české zdravotnictví epidemii zvládá. Informoval o tom v pátek novináře šéf klinické skupiny Covid ministerstva zdravotnictví Vladimír Černý. V současnosti je podle něj volných lůžek na JIP a ARO 937 z celkového počtu 3872. Volných standardních lůžek vybavených kyslíkem je pak 6480 z 22 362.

Foto: Novinky

Speciální oddělení COVID ve FN Motol

Článek

„Je zcela evidentní, že ve většině nemocnic zatím není nutné omezovat necovidovou péči, jakkoliv se může stát, že v nejbližších dnech může k nárůstu pacientů dojít,“ řekl Černý. Čtvrteční statistiky ukazují, že v nemocnicích bylo 1134 osob s covidem, z nichž intenzivní péči potřebovalo 192.

Z nich 118 bylo napojeno na umělou plicní ventilaci a tři s těžkým selháním plic na zevní okysličení. Podíl hospitalizovaných na počtu pozitivních případů dosahuje 4,7 procenta.

Černý připomněl, že 65 procent pacientů se vyléčí a je propuštěno domů nebo do následné odpovídající péče. Z krajů v počtech hospitalizovaných dominuje Praha (206), následovaná Jihomoravským krajem (147) a třetí největší nápor má Středočeský kraj (131). Z pohledu špitálů je nejvytíženější nemocnice v Uherském Hradišti (73), následovaná FN Motol a FN Plzeň.

Čtyři scénáře

Podle Černého se systém lůžkové péče chystá na možný vysoký nárůst pacientů, „jakkoliv všichni doufáme, že vlivem všech těch opatření k tomu nedojde“.

Každý kraj podle jeho slov už nyní dostává predikce, jak se může potřeba lůžek JIP měnit.Pracuje se čtyřmi scénáři, přičemž ten optimistický počítá s tím, že počet diagnostikovaných na covid bude nižší než 30 tisíc, celkový počet hospitalizací se bude pohybovat do 1200 pacientů, z nichž komplikace by mělo mít kolem tří stovek a 240 těžký průběh.

Prymula: Reprodukční číslo jsme srazili. Pozitivních je ale příliš

Koronavirus

Pokud však při nejhorším překročí počet nakažených 120 tisíc měsíčně, hospitalizovaných bude víc než 4800. Komplikace by pak mělo mít do 1200 pacientů, s těžkým průběhem do 960.

Náběh nouzového režimu rozdělil Černý do tří stupňů. V první řadě budou experti usilovat o maximální koordinaci všech sil, aby se využila současná lůžka a další možnosti péče. Druhým krokem budou odklady neakutní péče a ve třetí fázi aktivace nouzových kapacit. „K tomu ale, pevně doufám, nedojde,“ řekl Černý.

Dodal, že podle současných údajů ze všech krajů může být celý systém posílen v nouzi o 1270 lůžek intenzivní péče s možností umělé plicní ventilace. Podle něj se už podařilo řešit problémy s koordinací v Praze, která je atypická tím, že je propojena se středními Čechy.

„Pokud jsou v ČR problémy z hlediska umisťování pacientů, tak se vyskytují nejvíce v této oblasti. A kvůli tomu jsme iniciovali, a od pondělka by měl fungovat, propojený dispečink, aby koordinace mezi těmito dvěma oblastmi byla co nejlepší,“ řekl Černý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám