Hlavní obsah

Vinař si s pandemií poradil, pro Rumunky vyslal soukromé letadlo

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé léto míří do Itálie desítky tisíc pracovníků z východní Evropy či Afriky, aby pracovaly v zemědělství. Sběr ovoce a zeleniny však letos narušila pandemie koronaviru, která nedovoluje lidem ze zahraničí do země přicestovat. Někteří majitelé vinic a polí ovšem způsob našli.

Foto: Profimedia.cz

Ženy přicestovaly na sever Itálie soukromým letadlem.

Článek

Sběrači z Rumunska a dalších východoevropských zemí jsou pro italské vinaře velmi důležití. Každé léto na sever Itálie cestují autobusy a ochotně sbírají úrodu ve vinicích. A protože na růst vinné révy nemá pandemie vliv, je potřeba o vinice pečovat i letos, přestože v řadě evropských zemí platí striktní pravidla pro pohyb osob.

Jak moc jsou pro vinaře pracovníci důležití, dokazuje i případ jednoho z nich na jihu Tyrolska. Martin Hofstaetter, jemuž patří vinice v okolí severoitalského města Termeno, se rozhodl pro svoje dlouholeté pracovnice z Rumunska vyslat malé soukromé letadlo.

Foto: Profimedia.cz

Vinař Martin Hofstaetter poslal pro ženy soukromé letadlo.

Takové rozhodnutí přivítaly ženy s nadšením. Kromě toho, že jsou na sezonní práci finančně závislé, zpestřily si letošní rok cestou letadlem. „Nikdy předtím jsme letadlem necestovaly, byl to skvělý zážitek,“ okomentovala cestu devětatřicetiletá Maria Codreaová, která žije na rumunském venkově.

Codreaová zůstane společně se sedmi kolegyněmi na severu Itálie nejméně do poloviny července. Na konci srpna je vystřídá další skupina přibližně dvaceti žen z Rumunska, které budou úrodu sklízet.

Foto: Profimedia.cz

Maria Codreaová (vpravo) si práce v Itálii váží.

Sám Hofstaetter připouští, že by mohl sehnat na tvrdou práci ve sluncem zalitých vinohradech místní obyvatele. „Bohužel po pár dnech práce zmizí. Italové na polích a ve vinohradech pracovat nechtějí,“ vysvětluje vinař.

V Itálii po třech měsících otevřeli šikmou věž i Koloseum

Cestování

Rumunským ženám však práce v Itálii nevadí. „Jsme na práci zvyklé. Navíc pracuji ráda a baví mě to. Ptáci zpívají a máme krásný výhled na okolní hory,“ váží si práce Codreaová. „Kdybychom zůstaly v Rumunsku, bylo by to složité,“ uvědomuje si finanční závislost na práci v zahraničí.

Během minulého týdne do oblasti Abruzzo ve střední Itálii dorazila zhruba stovka pracovníků z Maroka. Jejich cestu zaplatila asociace tamních farmářů, pro které je pomoc zahraničních pracovníků rovněž velmi důležitá.

Reklama

Výběr článků

Načítám