Hlavní obsah

Vědci z Wu-chanu prchají na západ a mluví s FBI, řekl Trumpův exporadce

Novinky, mso

Čínští vědci z laboratoří ve Wu-chanu „dezertovali” a jsou k dispozici západním zpravodajským službám, řekl Daily Mailu Steve Bannon. Bývalý poradce a stále blízký spolupracovník amerického prezidenta Donalda Trumpa dodal, že rozvědky díky nim budou chtít dokázat, že byl koronavirus vypuštěn z wuchanských laboratoří.

Foto: Profimedia.cz

Letecký snímek virologického institutu v čínském Wu-chanu.

Článek

„Mohu říct, že veřejnost bude hodně šokována, protože ti vědci nám přišli předat důkaz o tom, že za únikem viru stojí vládní čínská komunistická strana,“ dodal Bannon. S Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) nyní „dávají dohromady, co se stalo v laboratořích, které byly příšerně vedeny“.

Máme důkazy, že virus je z laboratoře, řekl Pompeo. Zda je uměle vytvořený, ale nepotvrdil

Koronavirus

FBI se podle Bannona, který během svého působení v Bílém domě seděl v Radě národní bezpečnosti USA, snaží vystavět případ na tom, že vir unikl z čínských laboratoří při pokusech o vytvoření vakcín a protilátek proti nemocím typu SARS. Tedy takovým, které způsobují akutní onemocnění dýchacích cest.

Foto: Profimedia.cz

Blízký spolupracovník a bývalý poradce Donalda Trumpa Steve Bannon

„Přeběhlíci z Číny a Hongkongu prchají už od poloviny února. Myslím, že touto dobou už zpravodajské služby budou mít přesvědčivé důkazy, ale vystavit případ proti Číně bude běh na dlouhou trať,“ řekl Bannon.

Čína zamlčovala a ničila důkazy o koronaviru, tvrdí dokument pěti tajných služeb

Zahraniční

Čína nadále odmítá, že by její laboratoře mohly mít na svědomí pandemii nového typu koronaviru. Tamní úřady ale dosud neumožnily kontrolu svých virologických laboratoří. Spojené státy přitom už od dubna na Čínu naléhají, aby byla transparentní a nechala vyšetřovatele do laboratoří vstoupit.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo na začátku května řekl, že USA mají „množství důkazů, že vir pochází z laboratoře ve Wu-chanu“, nicméně nepotvrdil, zda byl vytvořený uměle, nebo ne. Většina vědců podle agentury soudí, že koronavirus je přírodního původu.

Reklama

Výběr článků

Načítám