Hlavní obsah

V brazilském městě kopou masové hroby, prezident stále mluví o „lehkém nachlazení“

Novinky, tcs

Tam, kde se pandemie koronaviru vymkne z kontroly, dochází k prudkému růstu počtu pacientů i úmrtí. V Brazílii je momentálně jedním z největších ohnisek nákazy město Manaus v severním státu Amazonas. Počet úmrtí se v posledních dnech zvýšil z 20 až 30 denně na 100. „Nejsme ve stavu nouze, ale ve stavu absolutní kalamity,“ uvedl starosta Manausu Virgilio Neto.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V brazilském Manausu pohřbívají oběti koronaviru do masového hrobuVideo: KameraOne

 
Článek

Stát Amazonas je nejvíce postiženým státem v Brazílii, oficiální statistiky uvádějí 2479 potvrzených případů a 207 obětí (data k úterý 21. dubna), ovšem experti se domnívají, že kvůli nedostatečnému testování mohou být ve skutečnosti tyto počty až patnáctinásobně vyšší.

Starosta dvoumilionového Manausu se navíc obává, že mnoho lidí umírá doma, ať už jsou nakažení koronavirem, nebo se jim nedostane včasné péče. Nemocnice už po vzoru jiných přetížených zařízení v zahraničí používají chladicí vozy jako provizorní márnice.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v brazilském městě Manaus pohřbívají své příbuzné i do hromadných hrobů.

Nejemotivnější je situace kolem pohřbívání obětí. Několikanásobně zvýšená úmrtnost donutila úřady nechat kopat i masové hroby. Navíc chybí lidé. „Někteří hrobaři rovněž onemocněli,“ uvedl Neto.

Pandemie v Brazílii dosáhne vrcholu podle expertů někdy kolem května, v Manausu mají už nyní obsazených 90 procent lůžek na jednotkách intenzivní péče. Stejně jako v jiných zemích i ve státě Amazonas se potýkají s nedostatkem ochranných zdravotnických pomůcek, chudým nemocnicím ovšem chybí například i rentgeny.

Ohroženi jsou i domorodí obyvatelé

Stát Amazonas má rovněž na svém území nejvíce domorodých kmenů, kteří jsou obzvlášť rizikovou skupinou. Doposud z řad domorodých obyvatel podlehli koronaviru 3 lidé a 31 z nich se nakazilo.

Řada vesnic, domorodých i nedomorodých, jsou velice těžce dostupné. Pokud se nákaza dostane tam, tamním obyvatelům se včasné lékařské péče nedostane.

Bolsonaro vyhodil ministra. Chtěl omezení kvůli nákaze

Koronavirus

Expert na infekční onemocnění z Federální univerzity státu Amazonas Bernardo Albuquerque opakuje, že Amazonas potřebuje okamžitou pomoc. Zatím se mu jí však od federální vlády nedostalo.

Prezident Jair Bolsonaro sice přislíbil vybudování polní nemocnice pro domorodce, projekt se ale ještě ani nerozjel. I když prý lituje veškerých lidských životů, je třeba dbát na ekonomiku. Navíc stále opakuje, že podle něj jde v případě koronaviru „o lehké nachlazení“.

Reklama

Výběr článků

Načítám