Hlavní obsah

Ulice Prahy zejí prázdnotou, koronavirus město zcela proměnil

Novinky, Natálie Lošková, kk, pkv
Praha

Ulice, kterými denně projdou desetitisíce lidi, teď kvůli novým opatřením vlády zejí prázdnotou. Strach z nákazy koronavirem proměnil atmosféru v celé zemi. V centru hlavního města je ticho, restaurace vydávají jídlo jen z malých okýnek, hromadná doprava jezdí poloprázdná a lidé v šálách, rouškách i respirátorech jen spěchají do práce i z ní. Kolik lidí doporučení dodržuje, se podívejte v reportáži.

Praha v nouzovém stavu zeje prázdnotouVideo: Novinky

 
Článek

Vláda preventivně zakázala volný pohyb mimo domovy s výjimkou cesty za prací, za rodinou, pro základní životní potřeby, do zdravotnických zařízení, nebo na vyřízení neodkladných úředních záležitostí. Většina obchodů je tak zavřených a Praha dříve plná lidí teď zeje prázdnotou.

Své domovy lidé opouští jen zřídka, nakupovat chodí jen do blízkých obchodů. I na tuto cestu se vydávají někteří zahaleni v rouškách či respirátorech. Právě v obchodech je obtížné dodržovat bezpečnou vzdálenost dvou metrů od dalších lidí. Prodavači navíc často sami roušky nemají.

„Jejich nošení nemáme nařízené,“ uvedla prodavačka v Bille na Praze 4, která si však obstarala jeden respirátor pro vlastní potřeby sama. I přes doporučení upřednostňovat bezkontaktní platby, však podle ní někteří stále platí hotovostí, u které hrozí mezilidský kontakt.

Foto: Petr Horník, Právo

Při nedostatku roušek a respirátorů pomůže i obyčejný šátek nebo šála

V pražských ulicích nosilo v pondělí odpoledne roušku, respirátor, či jinou formu krytí úst jen zhruba 25 procent lidí. „Mám plný internet toho, jak si lidé roušky vyrábí sami a shání návody, ale překvapuje mě, že jsem dnes potkala jen asi tak 10 lidí, kteří tu roušku měli,“ uvedla respondentka, která šla právě z práce domů.

„Jsem docela spokojená s tím, kolik lidí na ulici roušky nosí, čekala jsem to mnohem horší. Roušek je nedostatek, to vím sama z nemocnice. V médiích by ale mělo častěji zaznívat, že i šála je lepší než nic. Kdyby ji každý nosil obmotanou kolem nosu a úst, i to by výrazně pomohlo,“ uvedla druhá respondentka, lékařka z pražské Fakultní nemocnice v Motole.

Foto: Novinky

Restaurační zařízení si mezitím vyrobily vlastní výdejní okénka

Prázdné ulice pociťují také restaurace. Ačkoliv musela většina z nich dočasně zavřít, některé podniky si s novými opatřeními poradily po svém. I když omezily přístup do svých provozoven, jídla do ruky či zabalená s sebou mohou vařit dál. Mnohé tak vydávají objednávky přes provizorní okénka, která si často sami vyrobily, aby co nejvíce zamezily kontaktu s lidmi.

K udržení provozu restaurací výrazně pomáhají také rozvážkové služby, vyšší poptávka po rozvozu jídla je patrná i z počtu poslíčků na ulicích. I tyto služby zavedly mnohá preventivní opatření, například nabízejí možnost, že nechají předem zaplacené jídlo přede dveřmi.

Opuštěné jsou také jindy nejnavštěvovanější místa a památky, jakou je například Nerudova ulice nebo Pražský hrad. Kde donedávna procházely tisíce lidí denně, není nyní už ani Hradní stráž. Kvůli vyhlášení nouzového stavu je totiž na doporučení policie areál Pražského hradu veřejnosti zcela uzavřen.

Foto: Novinky

Po vyhlášení zákazu volného pohybu osob jsou i nejnavštěvovanější památky bez lidí

Poloprázdné jsou také vozy městské hromadné dopravy. Velká část firem totiž nařídila svým zaměstnancům práci z domova a doporučuje omezit či přímo zakazuje cestování hromadnou dopravou, které je považované za rizikové.

Nově k tomu přispěje i nařízení vedení Prahy, podle kterého se pražskou MHD nesmí vozit lidé bez zakrytí úst a nosu. Platit začalo v noci na úterý.

„V pražské MHD už jen povinně se zakrytými ústy a nosem! Ať už máte zdravotnické roušky, vlastnoručně vyrobené roušky nebo využijete třeba šálu –všechno je lepší než nic!“ napsal pražský primátor Zdeněk Hřib na svém twitterovém účtu.

V Rakousku čeká 16 kamionů na nakládku roušek a respirátorů pro Česko

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám