Hlavní obsah

Údaje z Číny: Muži umírají na Covid-19 mnohem častěji než ženy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínské údaje ukazují, že na onemocnění Covid-19 umírají s větší pravděpodobností muži než ženy. Nejvíce jsou ohroženi lidé nad 80 let. Počet obětí začíná výrazněji stoupat od 50 let věku. Oběti často trpěly chronickými nemocemi, nejhorší dopad měly kardiovaskulární choroby.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník ve Wu-chanu si bere roušku

Článek

U potvrzených případů umírá v Číně 4,7 procenta mužů na Covid-19 a jen 2,8 procenta žen, uvedlo na začátku března čínské středisko pro nakažlivé nemoci.

Zatím není jasné, proč tomu tak je a zda to třeba nesouvisí s tím, že muži v Číně více kouří a pijí alkohol. V Číně kouří padesát až osmdesát procent mužů, ale jen dvě nebo tři procenta žen. Souviset to může i s tím, že muži mají častěji srdeční choroby a cukrovku.

Riziko zvyšují jiná vážná onemocnění

Vážné nemoci zvyšují výrazně riziko úmrtí. U lidí s kardiovaskulárními chorobami umíralo 10,5 procenta nakažených, u diabetiků 7,3 procenta, u lidí s chronickými dýchacími potížemi 6,3 procenta a pacientů s hypertenzí šest procent. Pokud nakažení netrpěli žádnými chronickými chorobami, umíralo jich jen 0,9 procenta.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Jestli jsou muži náchylnější také k samotnému nakažení, není jasné. Podle stejného čínského zdroje byl počet pozitivně testovaných mužů a žen v rovnováze. Světová zdravotnická organizace uvedla, že bylo nakaženo 51 procent mužů. Statistika z konce ledna z Wu-chanu ale uváděla, že z 1099 pacientů je 58 procent mužů, další údaje uváděly, že na sto nakažených žen připadá 106 infikovaných mužů.

Nejohroženější je kategorie nad 80 let

Platí však, že nejohroženější jsou lidé nad 80 let, jichž umíralo 14,8 procenta, což také souviselo s tím, že mnozí trpěli chronickými chorobami. Ve skupině mezi 70 až 79 lety umíralo osm procent nakažených a ve skupině mezi 60 a 69 lety 3,6 procenta.

Nárůst byl patrný už ve skupině mezi padesáti a 59 lety, kde umíralo 1,3 procenta nakažených, přičemž ve skupině mezi deseti až 39 lety to bylo jen 0,2 procenta a ve skupině od čtyřiceti do 49 let 0,4 procenta.

Výzkum vycházel ještě z únorových dat, kdy bylo evidováno 72 314 nakažených. Od té doby se zvýšila smrtnost, ale nedošlo ke změnám v rozložení obětí podle věku a pohlaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám