Hlavní obsah

Uber Eats je v Itálii pod správou kvůli komplotu a zneužívání řidičů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milán

Soud v Milánu uvalil nucenou správu na italskou pobočku společnosti Uber kvůli zneužívání řidičů při dodávkách jídel během nouzového stavu za koronavirové krize. Italská finanční stráž Guardia di Finance vyšetřuje Uber kvůli podezření ze zločinného spolčení, jehož cílem bylo ušetřit, uvedl list Corriere della Serra, který zveřejnil i podrobnosti.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Tašky s logem Uber Eats

Článek

Podle soudních zdrojů agentury ANSA „nebyli řidič přímo zaměstnáni Uberem, ale dalšími dvěma zprostředkovatelskými firmami v oblasti logistiky“. Jednou z nich je Flash Road City, která je také vyšetřována. Ta pak vyplácela řidiče. Jeden z řidičů podle listu The Guardian uvedl, že dostával za každou dodávku jídla tři eura bez ohledu na to, zda byl den, či noc.

„Uber Eats údajně zaplatil mnohem vyšší částky oběma zprostředkovatelským společnostem, které zaměstnávaly a organizovaly řidiče, většinou cizince najaté v centrech pro migranty,“ uvedla agentura Reuters. Podle listu La Repubblica byli řidiči hlavně migranti z Mali, Nigérie, Pobřeží slonoviny, Gambie, Guineje, Pákistánu a Bangladéše. Milánský soud uvedl, že tyto dvě firmy najímaly řidiče během nouzového stavu bez kontroly.

Společnost Uber Eats popírá, že by zneužívala řidiče. Uvedla, že funguje jako platforma pro restaurace a kurýry v souladu se zákonem a odsoudila jakékoli ilegální zprostředkovávání. Finanční policie ji ale podezřívá, že se s firmami dohodla.

Reklama

Výběr článků

Načítám