Hlavní obsah

Testujte, testujte, testujte, vzkázala zemím bojujícím s koronavirem WHO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Co největší testování je pro pro boj s pandemií Covid-19 zásadní, uvedl v pondělí generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Článek

„Nemůžete bojovat s ohněm se zavázanými očima,” řekl Tedros Anhadnom Ghebreyesus. Na dotaz, co by vzkázal zemím bojujícím s Covid-19, řekl: „Testujte, testujte, testujte. Testujte každý podezřelý případ.“

Nepřímo tak kritizoval Británii a Švýcarsko, které od testů ustupují. Podle něj  musejí úřady vědět, kde jsou případy nákazy, izolovat je a zjistit jejich kontakty.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Nejefektivnějším způsobem, jak předejít nákaze a zachránit životy, je přetnout řetězce šíření. Abyste to udělali, musíte testovat i izolovat. Nemůžeme zastavit tuto pandemii, jestliže nevíme. kdo je nakažený,“ dodal ředitel. „Doporučujeme zemím, aby se drželi testování a strategie zadržování, protože tato pandemie a tento virus jsou zvládnutelní.”

Tedros Ghebreyesus se také postavil proti tomu, aby se léčili nakažení doma. „Registrujeme, že mnohé země překročily své kapacity pro léčení mírnějších případů ve vyhrazených zdravotnických zařízeních. I v takové situaci by měly země upřednostnit léčení všech pacientů,“ uvedl.

Zmínil také, že některé země už rozšířily své zdravotnické kapacity tím, že pro méně závažné případy vyhradily sportovní haly a tělocvičny. Upozornil, že při domácí péči se mohou nakazit další lidí ve stejném bytě.

Šéf WHO také varoval, že i země s vyspělým zdravotnictvím mají problém zvládat epidemii koronaviru. Dal tím najevo obavy z toho, že se virus šíří do chudých zemí, kde už je hodně nakažených HIV, nebo kde jsou podvyživené děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám