Hlavní obsah

Studie havlíčkobrodské nemocnice zkoumala rezistenci mladých vůči covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havlíčkův Brod

Studie prováděná v laboratoři Nemocnice Havlíčkův Brod ukázala, že mladí lidé mohou být do nezanedbatelné míry odolní vůči covidu-19. Zúčastnili se jí studenti Gymnázia Havlíčkův Brod, asi čtvrtina byla proti nákaze rezistentní. Výzkum, který nicméně nebyl zaměřen na mutace, ale na protilátky, organizovalo Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků (SMIS).

Foto: Nemocnice Havlíčkův Brod

Ilustrační snímek nemocnice v Havlíčkově Brodě

Článek

Cílem tzv. séroprevalenční studie bylo zjistit, kolik studentů již má protilátky proti koronaviru. Její závěr zní podle havlíčkobrodské nemocnice následovně: mladí lidé nepředstavují z hlediska šíření nákazy závažné riziko.

Vakcíny mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, zjistila studie

Koronavirus

„Naopak tím, že jejich imunitní systém zvládá, často zcela bez příznaků, potlačit infekci, tito studenti přispívají k navození kolektivní imunity,“ tvrdí mluvčí nemocnice Petra Černo.

Dotazník a test na protilátky

Pracovníci nemocniční laboratoře v červnu vyšetřovali protilátky v krvi 196 studentů. Gymnazisté vyplňovali dotazníky, pomocí kterých se zjišťovaly klinické údaje – věk, zda měli covid-19, zda měli test PCR, kdy a s jakým výsledkem, od koho se nakazili, jaké měli klinické příznaky a také informace o tom, jak onemocněla rodina.

Výsledky vyšetření a údaje z dotazníků byly zhodnoceny anonymně a analýzu udělal statistik.

Izrael testuje na protilátky. Kvůli třetí dávce

Koronavirus

„Ve studii jsme zjistili, že v 83 ze 196 rodin se vyskytla infekce SARS-CoV-2 prokázaná testem PCR a studenti byli spolu s rodinnými příslušníky v karanténě. Z nich 62 studentů mělo pozitivní protilátky, ale u 21 z těch, kteří byli v karanténě, byly protilátky negativní. Tito žáci neonemocněli a ani jim nebyla nákaza prokázána pomocí testu PCR v rámci trasování. Mohli na infekci zareagovat pomocí nespecifické či T-buněčné imunity, případně pomocí jiných protilátek, než které stanovoval náš test. Zdá se tedy, že zhruba čtvrtina středoškolské populace byla v době expozice vůči nákaze rezistentní,“ shrnul Václav Fejt z Oddělení společných laboratoří Nemocnice Havlíčkův Brod, jeden z odborných garantů studie.

Dušek: Delta v ČR převládne během pár týdnů

Domácí

„Studie nebyla zaměřena na mutace,“ odpověděla Petra Černo na dotaz Novinek s tím, že podstatou bylo zjištění protilátek.

„Delta mutace se objevuje až nyní a studenti se promořili většinou původním kmenem nebo kmenem alfa,“ doplnila.

Dvě pětiny nákaz zjištěných u dětí od dubna odhalilo testování ve školách

Věda a školy

V Česku se podle ní každopádně dosud klinická studie zaměřená na séroprevalenci koronavirové infekce u žáků základních a středních škol nedělala. Společnost SMIS nyní připravuje publikaci studie pro odborný časopis.

Respirátory pro netestované a návrat zpěvu. Vojtěch nastínil, jak se od září bude učit

Domácí

Reklama

Související články

Test ukáže, proti kterým mutacím jste imunní

Nový test na protilátky umí na 100 procent určit, jakou variantou viru se člověk nakazil. Mohl by odhalit, jaké mutace se v jednotlivých regionech šíří, a tím...

Výběr článků

Načítám