Hlavní obsah

Test ukáže, proti kterým mutacím jste imunní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aberdeen

Nový test na protilátky umí na 100 procent určit, jakou variantou viru se člověk nakazil. Mohl by odhalit, jaké mutace se v jednotlivých regionech šíří, a tím umožnit lepší zvládnutí pandemie. Vyvinuli ho vědci ze skotské Univerzity v Aberdeenu. Označují jej za přelomový objev. Univerzita o tom informovala na svých stránkách.

Foto: University of Aberdeen

Test na protilátky vyvinutý na Univerzitě v Aberdeenu

Článek

Na vývoji spolupracovali experti z Aberdeenské univerzity spolu s biotechnologickou společností Vertebrate Antibodies a Národní zdravotní službou (NHS) skotského regionu Grampian. Projekt financovala skotská vláda.

Vědci uvedli, že nové testy zvládnou detekovat protilátkové odpovědi na covid-19 s 98procentní přesností a 100procentní specificitou, co se týče jednotlivých variant.

Jedná se o velký pokrok, protože přesnost aktuálně dostupných testů se pohybuje někde mezi 60 a 93 procenty a jednotlivé varianty rozlišovat vůbec neumí.

„Protilátkové testy s vysokou přesností budou při řízení pandemie čím dál více důležité a tady se skutečně jedná o přelomovou technologii s potenciálem zásadně změnit trajektorii pandemické obnovy,” řekla profesorka Mirela Delibegovicová, která týmu vědců šéfovala.

Testy umí změřit i dobu imunity

Nové testy by mělo jít použít k odhadu prevalence šířících se variant virů v komunitě, včetně variant Alpha (tzv. britská) a Delta (tzv. indická).

Riziko nákazy v prvních 10 měsících po prodělání covidu-19 je výrazně nižší

Evropa

Protilátkový test aberdeenských expertů umí nejen určit délku trvání imunity jedince, ale také to, jestli ji získal v souvislosti s očkováním, nebo kvůli předchozí nákaze.

„Kromě toho umí testy také poskytnout informace, které lze použít k odhadu doby trvání imunity poskytované vakcínou a účinnosti vakcíny na nové varianty,” stojí dále v článku na stránkách univerzity.

Pfizer je proti indické variantě covidu mnohem účinnější než Astra

Amerika

Přesné datum uvedení testů do praxe zatím není známo. „Už se bavíme o možném zavedení testů v rámci NHS a věříme, se tak brzy stane,” řekla Delibegovicová.

Reklama

Výběr článků

Načítám