Hlavní obsah

Stolky ve dveřích a prodej jídla s sebou, restaurace se rychle přizpůsobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé restaurací se museli v sobotu ráno utkat s novým vládním nařízením, které zakazuje provoz jejich podniků. Na vstupních dveřích tak visí improvizované vzkazy s novými podmínkami. Buď se provoz zcela zastavil, nebo personál přešel do režimu prodeje na ulici a to i kvůli službám dovážejícím jídlo do domácností či zaměstnání.

Restaurace prodávají jídlo přes uliciVideo: Jiří Forman, Aktu.cz

 
Článek

Od sobotních šesti hodin ráno jsou z nařízení vlády kvůli obavám ze šíření koronaviru zavřené restaurace. Lidé tak přišli o možnost se naobědvat či navečeřet mimo domov. Jak zjistili reportéři Novinek, restaurace vládní opatření dodržují a operativně se přizpůsobily prodeji jídla z výdejních okének. Zákaz totiž neplatí pro provozovny rychlého občerstvení, které výdejové okénko mají.

Pod hrozbami pokut a avizovaných kontrol restaurace nové podmínky dodržují. Po prázdných ulicích nejčastěji potkáte lidi s jídlem v přenosných nádobách a obalech, nebo pracovníky služeb pro roznos jídla.

Novorozenec z Londýna má pozitivní test, je nejmladším nakaženým na světě

Koronavirus

Další možností, jak využít restauračních služeb, je totiž objednat si jídlo prostřednictvím některé z firem, které se rozvozy jídel zabývají.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Restaurace zavírají či přecházejí na pouliční prodej jídla s sebou.

Před vietnamskou restaurací v Praze na Vinohradech reportér zastihl kurýra dovážkové společnosti Wolt, který uvedl, že zatím nepozoruje zvýšený nápor zájemců o dovoz jídel z restaurací, naopak. „Je víkend, navíc lidé se předzásobili nákupy potravin. Je ale otázkou, jaká bude situace v běžný pracovní týden,” dodal.

Lidé od rána znovu útočí na regály v obchodech

Ekonomika

„Rozvoz Dáme jídlo zůstává nepřerušen,” napsal Novinkám výkonný ředitel Filip Fingl.

Restaurace rozváží i na vlastní pěst. Restaurace Zlatá růže v Boskovicích nabízí rozvoz jídla i při běžných dnech, rozvážka tak funguje dál i po vládních omezeních. „Vaříme dál, zavřeli jsme restauraci a fungujeme jen na dovoz. Do objektu si nikoho nepouštíme, když si pro jídlo chce někdo přijet sám, dostane ho venku na parkovišti,“ řekl Právu majitel restaurace Tomáš Kostík.

I při rozvážce se snaží, aby kurýr nevcházel třeba do bytového domu, ale aby jídlo předal venku na ulici. „Snažíme se kontakt minimalizovat, takže preferujeme i bezhotovostní platbu, vozíme si s sebou terminál. Zatím ale bereme i hotovost, pokud na ní lidé trvají,“ popsal Kostík.

Kvůli chybě bratislavské nemocnice skončilo 20 zdravotníků v karanténě

Koronavirus

Běžně rozvážková služba funguje až do devíti večer a bývá plně vytížená. „V pátek ale udeřila osmá hodina a už nikdo nezavolal. Dneska je to takové váhavé, lidé vlastně ani moc asi neví, co se může a co ne. Ale v pondělí by se to mělo vyjasnit, rozvážíme meníčka po firmách, tak věřím, že se to vrátí trochu do normálu,“ dodal Kostík.

Dezinfekce v metruVideo: Novinky

Ještě před vyhlášením zákazu provozu restaurací uváděly společnosti, které rozvážejí potraviny, že v souvislosti s koronavirem mají objednány časy dodávek na několik dní dopředu. Premiér Andrej Babiš opakovaně vyzval, aby lidé zbytečně nenakupovali do zásoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám