Hlavní obsah

Starší žáci budou na Slovensku sedět ve třídách v rouškách

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Konzilium slovenských epidemiologů rozhodlo, že žáci druhého stupně základních škol a středoškoláci budou od začátku nového školního roku sedět ve třídách v rouškách. Toto nařízení bude platit po dobu prvních čtrnácti dnů od nástupu do škol.

Foto: Kirchner Guido, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Od září dojde k velké socializaci dětí a studentů, což je vždy živná půda pro zvýšenou aktivitu viru,“ uvedl slovenský ministr zdravotnictví Marek Krajčí po čtvrtečním zasedání konzilia. Pro žáky prvních až čtvrtých tříd roušky ve třídách povinné nebudou. Pro všechny žáky však bude jejich nošení povinné na společných chodbách, v šatnách a při odchodu do jídelny.

Rodiče budou muset při nástupu dětí do škol odevzdat čestné prohlášení, že dítě nemá příznaky covid-19 a nemá nařízenou karanténu. Současně musí sdělit, zda bylo dítě od 17. srpna mimo území Slovenska a zúčastnilo se nějaké hromadné akce. O jaké akce se jedná, bude ještě do začátku školního roku upřesněno.

Riziková Praha

Slovenští epidemiologové nedoporučují organizování hromadných akcí a cestování do zahraničí. Ministr zdravotnictví rovněž avizoval na září a říjen zákaz společenských akcí včetně sportovních s účastí nad tisíc lidí v exteriéru a nad 500 lidí v interiéru. Na polovinu se má omezit kapacita aquaparků a koupališť. „Jsou to velmi riziková místa,“ dodal Krajčí.

Od září nebude Slovensko přehodnocovat méně rizikové země z hlediska pandemie, ale jednotlivé regiony v zemích. Údaje budou aktualizovány minimálně jednou za dva týdny.

„Jsme na začátku druhé vlny pandemie, když ve všech zemích stoupá počet infikovaných,“ řekl slovenský ministr zdravotnictví. Do seznamu rizikových regionů zařadilo Slovensko například také Prahu, Slezské a Malopolské vojvodství v Polsku, Provence-Alpes-Côte d’Azur ve Francii, celé Španělsko a další evropské regiony.

Reklama

Výběr článků

Načítám