Hlavní obsah

Spisovatel Murakami bude pouštět Japoncům písničky, aby zůstali doma a nebyli smutní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Známý japonský spisovatel Haruki Murakami bude příští týden moderovat mimořádný hudební rozhlasový pořad. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že vysílání by mělo povzbudit Japonce v době poznamenané pandemií koronaviru a vyzvat je, aby dál zůstávali doma.

Foto: ČTK

Japonský prozaik Haruki Murakami

Článek

„Doufám, že síla hudby trochu pomůže odvát starosti spojené s koronavirem, které nás tíží,” napsal jednasedmdesátiletý Murakami na internetových stránkách pořadu Zůstaňte doma. Ten si posluchači budou moci naladit 22. května od 22:00 do 23:55 tamního času (od 15:00 do 16:55 SELČ).

Murakami, který je v posledních letech pravidelně řazen mezi favority na zisk Nobelovy ceny za literaturu a jež je také hojně překládán do češtiny, v něm bude pouštět své oblíbené písničky a odpovídat na dotazy posluchačů.

Název odkazuje na výzvu guvernérky japonské metropole Tokia Juriko Koikeové, která v posledních týdnech opakovaně žádala občany, aby nevycházeli ven a pomohli tak zastavit šíření nemoci covid-19.

Milovník hudby Murakami 

Že je Murakami milovníkem hudby, ukázal úspěšný román Norské dřevo, který je nazvaný podle písně Beatles a hraje v něm velkou roli jazz. Murakami v něm zúročil zkušenosti z hudebních nahrávek. Se svou ženou Joko také na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let provozoval jazzovou kavárnu.

Pop, zejména nahrávky The Beach Boys a dua Hall & Oates i punkových Ramones, si pouští do sluchátek, když běhá. Věnuje se maratonu, což popsal v knize O čem mluvím, když mluvím o běhání.

Koronavirus v Japonsku

Japonsko zaznamenalo od začátku epidemie 15 847 případů nákazy koronavirem a 633 úmrtí pacientů s nemocí covid-19. Do této bilance nejsou započteni lidé, kteří se koronavirem infikovali na výletní lodi Diamond Princess, jež kotvila u japonského pobřeží.

Japonská vláda vyhlásila až do 31. května nouzový stav, uvedla ale, že na méně postižených místech by mohla být již tento týden opatření zavedená k potlačení epidemie koronaviru zmírněna.

Reklama

Výběr článků

Načítám