Hlavní obsah

Za vrcholem epidemie? Po Itálii hlásí pokles mrtvých i Španělsko

– Madrid • Aktualizováno

Ve Španělsku registrují 12 418 zemřelých. Za posledních 24 hodin vzrostl počet obětí nákazy novým koronavirem o 674 lidí. Úřady upozorňují, že je to výrazný pokles v porovnání se sobotou, kdy bylo hlášeno 809 obětí. Rapidní úbytek mrtvých hlásí o víkendu také Itálie.

Foto: Jon Nazca, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za poslední den bylo ve Španělsku evidováno 6023 nových případů nákazy, což představuje pětiprocentní nárůst proti sobotě. Podle deníku El País se jedná o nejmenší procentuální přírůstek od počátku koronavirové krize v zemi.

Celkový počet nakažených ve Španělsku k neděli vzrostl na 130 759 ze sobotních 124 736.  Na nemocniční péči je v současnosti odkázáno bezmála 59 tisíc lidí.

Jste nadutí, vyčítají Italové Berlínu

Koronavirus

Vláda premiéra Pedra Sáncheze v sobotu rozhodla o prodloužení nouzového stavu o další dva týdny. Restriktivní opatření měla původně platit do Velikonoc, nyní potrvají nejméně do 26. dubna.

Italský plán pro návrat k normálu

Zhruba měsíc a půl po diagnóze u prvního pacienta vrcholí podle expertů šíření nového typu koronaviru v Itálii. Během soboty země zaznamenala nejméně mrtvých za poslední dva týdny. Za 24 hodin v zemi na nemoc  covid-19 zemřelo 681 lidí. Celkový počet obětí vzrostl na 15.362 a nakažených na 124.632.

Itálie má připravený pětibodový plán poté, co se zmírní opatření přijatá 10. března v boji proti nákaze koronavirem Sars-CoV-2, uvedl pro nedělní vydání listu La Repubblica ministr zdravotnictví Roberto Sperazna.

Opatření mají skončit 13. dubna a média píší, že poté by se měl rozjet průmysl. „Nebudeme moci říci za jediný den: je po všem,“ řekl Speranza. Podmínky by se měly nastavit tak, aby, než se vytvoří vakcína, se lidé naučili žít s virem.

Kabinet má v plánu zachovat pravidla pro sociální kontakty. Chce masivně testovat, vytvořit více příležitostí pro to, aby se nakažený léčil raději doma než v nemocnici. Plánuje také zvýšit počet lůžek na odděleních specializující se na plicní chorobu covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje.

Německo před kulminací

Naopak kulminaci nákazy očekávají v těchto dnech v Německu, které aktuálně hlásí přes 91 tisíc nakažených.

Německo očekává vrchol epidemie, má přes 91 tisíc nakažených

Koronavirus

Naopak rapidní nárůst nemocných i mrtvých hlásí Spojené státy. Jen stát New York zaznamenal během soboty 630 dalších úmrtí na nemoc covid-19 a přes 10.800 nově nakažených koronavirem

New York s necelými 20 miliony obyvatel po nově oznámených údajích překonal co do počtu zemřelých více než miliardovou pevninskou Čínu, kde se virus objevil ke konci loňského roku poprvé. Více nakažených přitom měl již ve středu.

Reklama

Výběr článků

Načítám