Hlavní obsah

Bavorští školáci mají povinné roušky. Zatím na dva týdny

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika měsících se v úterý vrátili do škol také žáci a studenti v Bavorsku, geograficky největší a koronavirem nejvíce postižené spolkové zemi Německa. Vláda bavorského premiéra Markuse Södera rozhodla, že výuka bude probíhat prezenčně jako v době před propuknutím pandemie, avšak za přísných hygienických opatření.

Foto: Robert Michael, ČTK/AP

Příchod prvnáčků v německé škole (ilustrační foto)

Článek

Tím hlavním je povinnost roušek pro žáky druhého stupně a středoškoláky, zatím po dobu prvních dvou týdnů. Děti v základním stupni (1. až 4. třída) si musí zakrývat ústa a nos jen při pohybu na chodbách, v šatnách a na toaletách, zatímco ve třídách je mít nemusí.

Roušky jsou tím nejúčinnějším ochranným instrumentem, který v tuto chvíli máme
Markus Söder, bavorský premiér

Po 21. září pak mají být roušky povinné jen v těch bavorských okresech, kde počet nových případů infekce přesáhne 35 na 100 tisíc obyvatel. „Roušky jsou tím nejúčinnějším ochranným instrumentem, který v tuto chvíli máme,“ odůvodnil dvoutýdenní „bezpečnostní“ přechodnou dobu Söder.

Česko má skoro stejný přírůstek nakažených jako mnohem lidnatější Německo

Koronavirus

Školy se zatím drží

S výjimkou Bádenska-Württemberska, kde žáci nastoupí do škol příští týden, začal školní rok už v celém Německu. Žádné dramatické případy šíření koronaviru mezi žáky a učiteli ale doposud nejsou hlášené. Covid-19 se sice potvrdil na desítkách škol, jen zlomek z nich ale nakonec musel prezenční výuku zcela zastavit. A pokud k takovému opatření došlo, trvalo jen několik dní, poté se výuka vrátila k běžnému režimu. Epidemické plány škol počítají s tím, že v případě zjištění infekce se přesune do domácí karantény pouze postižená třída.

Rozhodování o rouškách je nepřehledné, stěžují si zástupci škol

Věda a školy

Už více než měsíc výuky mají za sebou školáci v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Nákaza se od té doby prokázala sice v řadě škol, ale do karantény většinou nejdou všichni žáci a učitelé. Jediný vážnější případ se stal ve Schwerinu, kde z jedné školy muselo na dva týdny do izolace 160 žáků a pedagogů, protože byli v dlouhodobém kontaktu se dvěma nemocnými dětmi. Meklenbursko-Přední Pomořansko patří k německým regionům, které koronavirus zasáhl nejméně.

Merkelová chválí zdravotníky

Německá kancléřka Angela Merkelová mezitím ohlásila masivní investice do sítě zdravotních a hygienických úřadů a jejich personální posílení. Učinila tak na včerejší konferenci se zástupci hygieniků a spolkových zemí. Zmíněným institucím, kterých je v SRN 375, chce spolková vláda do roku 2026 poskytnout čtyři mi-

liardy eur (106 mld. Kč).

„Jste první, na koho se lidé se svými problémy obrací. Pomáháte s karanténními opatřeními a hledáním osob, které přišly do kontaktu s nakaženými, aby se přerušilo šíření infekce,“ ocenila Merkelová práci zdravotních a hygienických úřadů. Dodala, že právě díky nim se daří udržet epidemickou situaci v Německu pod kontrolou. „To není samozřejmé. Při pohledu na jiné země se ukazuje, jak mohou vážnější následky vypadat,“ uvedla.

Německo patří v posledních týdnech k evropským zemím, které se s pandemií vypořádávají při v podstatě otevřených hranicích nejlépe.

Tempo nárůstu počtu nových případů infekce, přepočtené na obyvatele, má zhruba jen třetinové oproti Česku, které přitom testuje méně než Spolková republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám