Hlavní obsah

Šíření koronaviru v Česku: Deset tisíc případů za tři a půl měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko od noci na pondělí eviduje už přes 10 tisíc případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. S nákazou, která se začala šířit na přelomu roku z Číny, bojují Češi už tři a půl měsíce. První případy odhalily testy 1. března u trojice lidí, kteří se vrátili z Itálie. Plicní nemoci covid-19, kterou virus způsobuje, dosud podlehlo 329 lidí.

Článek

První březnový den se nákaza potvrdila u tří lidí na území České republiky, jednou z nich byla mladá žena z USA. Počet pozitivně testovaných lidí v dalších dnech stoupal a 12. března už překročil stovku – přesněji šlo o 116 nakažených.

Tentýž den vyhlásila vláda nouzový stav a od 16. března zavedla ostrahu hranic. Ve stejný den se první tři nakažení zotavili.

Koronavirus mají v Česku tři lidé. Američanka používala Airbnb a do nemocnice přijela sama

Koronavirus

Tisícovku potvrzených případů překročilo Česko 21. března. O den později koronaviru podlehl první člověk - 95letý muž však trpěl řadou dalších zdravotních problémů. Do 15. června zemřelo dosud 329 nakažených. Z řad seniorů (nad 65 let) pochází 90 procent zemřelých.

Do konce března přesáhl počet infikovaných hranici 3000, otestováno bylo přes 50 tisíc lidí.

Přehledně: Jaká opatření se od pondělí mění

Domácí

Dosud nejvyšší denní přírůstek byl 27. března, kdy se nákaza potvrdila u 373 lidí.

V souvislosti s vyšším počtem nakažených se začalo více testovat. Hned 3. dubna bylo provedeno téměř 7000 testů za den, v té době už Česko evidovalo 56 mrtvých. V polovině dubna už byla situace příznivější v počtu uzdravených lidí, jejichž počet překročil 1000, a vláda vyhlásila plán postupného uvolňování restrikcí. 21. dubna podlehl covidu-19 dvoustý člověk.

Tři čtvrtiny nakažených se už vyléčily

5. května evidovaly úřady už 5000 vyléčených z koronaviru. Hranici 300 smrtelných případů Česko překročilo 19. května - od té doby počet zemřelých stoupá minimálně.

Denní počet pozitivně testovaných se od května drží (s jednou výjimkou) pod stovkou, i přes lokální ohnisko v Dole Darkov na Karvinsku.

Mimořádný stav na Karvinsku končí

Koronavirus

Česko eviduje k pondělnímu ránu 10 024 potvrzených případů nákazy koronavirem. Vyléčilo se 7226 nakažených, což je zhruba 72 procent. Podle statistik ministerstva zdravotnictví bylo dosud provedeno bezmála půl milionu testů.

Česko v rámci Evropské unie patří k méně zasaženým zemím. Podle počtu nakažených na milion obyvatel je s 934 případy 17., nejhorší byla situace ve Španělsku. Podle počtu mrtvých je ČR také až na konci druhé desítky s 31 mrtvými na milion obyvatel. Nejhůře si v tomto ohledu vedou Belgie (833), Španělsko (580) a Itálie (568).

Reklama

Výběr článků

Načítám