Hlavní obsah

Senzibilové a věštci slaví díky koronaviru velký návrat

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké oživení alternativní léčby vyvolalo v Rusku šíření choroby covid-19. Zatímco lékaři radí lidem, aby dbali na hygienu, myli si pořádně ruce a nosili ochranné roušky, internet ovládly virtuální rituály zaříkávačů koronaviru. V pohotovosti jsou věštci, vědmy, léčitelé i psychotronici, upozornila televize Rossija.

Foto: Petr Horník

Ilustrační foto

Článek

Stres a obavy z pandemie podnítily zájem o terapie, které v zemi byly populární v krizových letech koncem minulého století. Příležitost si nenechal ujít ani osmdesátník Anatolij Kašpirovskij, označovaný za „patriarchu“ sovětských psychotroniků z 90. let. Zatímco kdysi proslul masovou „televizní terapií“, nyní využívá moderní technologie a své „ozdravné“ seance streamuje na YouTubu. Sledují ho tam stovky tisíc uživatelů.

Nakazit se zdravím

„Země je v nebezpečí a my, obyvatele planety, také,“ varoval Kašpirovskij. „Ptají se mě, zda mám prostředek pro léčbu. Ano, takový prostředek existuje, ale zatím to neprozradím,“ tváří se tajemně. Nadšení lidé se svěřují, že se po „seanci“ zbavili bolestí v krku, bronchitidy nebo zánětu žil. Další ironizují, že „koronavir tak dokonale vyčistil vzduch, že se do Ruska vrátil dokonce Kašpirovskij“. Po létech popularity se totiž stáhl do ústraní a jistou dobu žil v USA.

Hackeři se pokoušejí útočit na nemocnice a ministerstvo zdravotnictví

Bezpečnost

Vystudovaný psychoterapeut za sovětských časů plnil stadiony a koncertní síně, kde praktikoval masovou hypnózu. Tvrdí přitom, že vyléčil miliony lidí, aniž je kdy viděl.

„Chci, abyste se nakazili zdravím,“ přesvědčuje své „pacienty“ a zároveň bojuje s konkurencí. „Senzibilové, ruce pryč od koronaviru, neotevírejte ústa a neoblbujte lidi,“ vyzývá kolegy, se kterými se na internetu doslova roztrhl pytel.

Zázračný česnek

Sociální sítě se hemží nabídkami jako „rituál na ochranu před koronavirem“, „magické seance proti čínské nemoci“ nebo „runová ochrana proti covidu-19“. Moskevská radnice už vyzvala občany, aby si dali na podvodné nabídky pozor. Za 30 dolarů (asi 750 Kč) si zájemci mohou koupit video, které „vytvoří bariéru proti nemoci“, nebo si mohou pořídit „antikoronavirový amulet“ v ceně od tisíce do několika milionů rublů. Za 300 rublů (asi 100 Kč) je pak k mání „magický česnek“ nebo „voda nabitá energií“, které rovněž mají působit jako antikoronavir.

ON-LINE: Počet nově nakažených v Česku prudce klesl. Za úterý jen 61 lidí

Koronavirus

„Lidé jsou v podmínkách stresu a nejistoty náchylní k pověrčivosti. Žádné věštby, zaříkávání ani modlitby však proti tomuto viru bohužel nepomáhají,“ citoval portál vesti.ru Alexandra Pančina z ruské Akademie věd. Lidé podle něj plýtvají prostředky, časem i energií, která jim pak chybí, aby dodržovali základní normy prevence.

Zapojili se i šamani

V boji proti koronaviru se přitom angažuje také církev. Patriarcha moskevský a celé Rusi Kirill nedávno objížděl Moskvu s ikonou Panny Marie a modlil se za zastavení epidemie. Duchovní přitom vybízejí věřící, aby sledovali liturgie online, a k letošním Velikonocům připravili dokonce dálkový obřad tradičního kropení bochánků a kraslic.

Své obřady přizpůsobili koronaviru i šamani ze Sibiře. Podle agentury TASS se obrátili k duchům s prosbou, aby ochránili lidi před covidem-19. „Byli jsme na hoře a provedli obřad. Bylo tam hodně šamanů. Teď budeme čekat,“ citovala vrchního šamana jménem Dopčun-oll.

Reklama

Výběr článků

Načítám