Hlavní obsah

S nákupy nepanikaří jen Češi. Vykoupené regály mají i v Německu, či USA

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé napříč Spojenými státy nakupují do zásoby dezinfekční přípravky, roušky, čistící ubrousky nebo toaletní papír. Obrázky prázdných regálů v drogeriích lidé sdílejí na sociálních sítích, informoval server CNN. Nákupní panika kvůli koronaviru zasáhla i další země, kupříkladu Německo, Británii, Austrálii či Slovensko. Vykoupené regály byly v minulých dnech k vidění i v českých obchodech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé po celém světě kvůli koronaviru nakupují zásobyVideo: @rochal via Spectee, Newsflare, AP/Reuters

 
Článek

U prodejen amerických řetězců jako Costco nebo Walgreens lidé čekali v dlouhých frontách. Vedle uvedených položek nakupují zásoby třeba balené vody.

„Máme tu velmi, velmi rušno,“ popsal finanční ředitel Costco Richard Galanti. Nárůst prodeje se odrazil i na cenách akcií, na počátku týdne na americké burze rostly právě akcie obchodních řetězců Costco, Walgreens nebo Walmart.

V Itálii zemřelo na Covid-19 za den 28 lidí

Koronavirus

Analytici očekávají, že vlna panických nákupů pomůže tržbám těchto firem. Vlna silnějších prodejů začala už v únoru. Podle průzkumu Nielsen meziročně stouply prodeje roušek o 319 procent, dezinfekce o 73 procent nebo teploměrů o 47 procent.

Foto: Profimedia.cz

Lidé panicky nakupují v obchodě Costco v New Yorku

Nyní se nákupní horečka ještě zintenzivnila a u některých druhů zboží jde o zátěžový test pro obchodníky a jejich dodavatele. Na rozdíl od hurikánů nebo jiných přírodních pohrom, které obvykle zasáhnou jen určitý region, nákupní panika kvůli koronaviru jde napříč státy.

Lidé kvůli koronaviru nakupovali potraviny víc než na Vánoce

Koronavirus

Podle posledních oficiálních zpráv amerických úřadů z úterý se koronavirus objevil ve 12 státech USA, potvrzených případů nákazy bylo 60 a šest lidí zemřelo.

V Česku minulý týden někteří zákazníci ve velkém nakupovali i trvanlivé potraviny, například e-shopy jako Rohlik.cz nebo Kosik.cz hlásily větší poptávku než před Vánoci. V tomto týdnu je podle vyjádření obchodníků situace už klidnější.

Nákupní horečka roste: vyčerpané prodavačky a nákupy potravin v hodnotách tisíců korunVideo: Novinky

Z dalších zemí hlásí zvýšené nákupy kvůli koronaviru třeba Německo, Slovensko, Velká Británie či Austrálie. Už začátkem minulého týdne narazili na prázdné regály zákazníci na severu Itálie, kde se nákaza začala ve větším měřítku šířit jako v první z evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám