Hlavní obsah

Ruští a čínští vědci pracují na vakcíně proti koronaviru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští a čínští vědci začali pracovat na přípravě vakcíny proti nákaze novým typem koronaviru 2019-nCoV, oznámil ruský konzulát v čínském kantonu. O snaze zastavit šíření nákazy vakcínou se snaží i další odborníci. Nezávisle na sobě oznámili vývoj vakcíny vědci z amerického Národního ústavu zdraví (NIH) a farmaceutické firmy Johnson & Johnson. Vakcína bude k dispozici až za několik měsíců, upozorňují lékaři.

Foto: China Daily, Reuters

Lékaři u pacienta nakaženého koronavirem v nemocnici ve Wu-chanu.

Článek

Lékaři hledají současně i lék na nákazu. V tomto směru hlásí úspěch vědci z australského Ústavu Petera Dohertyho pro infekce a imunitu. Podařilo se jim totiž koronavirus vyšlechtit v laboratorních podmínkách, lze tedy hledat medikament, který by na něj zabral, píše agentura DPA.

Světová zdravotnická organizace (WHO) zatím odolává tlaku na to, aby byl vyhlášen celosvětový stav zdravotní nouze. Organizace argumentuje tím, že zatím nejsou hlášena úmrtí mimo Čínu a šíření viru nesplňuje podmínky pro toto opatření.

ON-LINE: WHO rozhodne o vyhlášení stavu globální nouze

Svět

O takovém opatření se rozhoduje obezřetně, protože to může znamenat značné omezení pro země, kde se nemoc vyskytuje, v podobě dopravních nebo obchodních restrikcí s následným dopadem na ekonomiku, připomněla agentura. V minulosti organizace vyhlásila globální stav zdravotní nouze v pěti případech, mezi nimiž bylo také období epidemie eboly v Kongu.

Doktor Lawrence Gostin z Georgetownské univerzity si myslí, že Světová zdravotnická organizace nakonec bude muset stav obecného ohrožení vyhlásit.

Německo má čtyři nakažené koronavirem, všichni pracují pro stejnou firmu

Evropa

Podle nejnovějších údajů je novým koronavirem nakaženo v Číně téměř šest tisíc lidí, dalších deset tisíc čeká na výsledky testů. Ze statistik vyplývá, že je to víc než počet případů nákazy virem SARS, kterých bylo v roce 2003 v Číně něco přes 5300. Počtem mrtvých byl ale SARS ničivější – celkově na světě usmrtil 770 lidí a z toho v Číně přes 340.

Nový koronavirus má zatím na kontě životy 132 lidí, všechny případy připadají na Čínu. Počet nakažených v cizině se zatím počítá v řádu desítek. Svůj první případ dnes ohlásily Spojené arabské emiráty, kde onemocněl nejméně jeden člen rodiny, jež se vrátila z Wu-chanu. Jde také o první případ nemocného v blízkovýchodní oblasti.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Výběr článků

Načítám