Hlavní obsah

Rodina je kvůli byrokracii v karanténě už od března. A další měsíc ji zřejmě čeká

Právo, znk
Milán

Čtyřčlenná rodina v severoitalském Miláně - otec, matka a dospívající dcera a syn - jsou od poloviny března v domácí karanténě, přestože jsou už více než měsíc zdraví. Kvůli chaotickému postupu zdravotnických úřadů je však zřejmě ještě další měsíc doma čeká.

Foto: Caitlin Ochs, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vše začalo druhý týden v březnu, kdy Paolo, hlava rodiny, onemocněl. „Praktický lékař mi po telefonu předepsal paralen, dalších 14 dnů se ale o mě prakticky nikdo nezajímal, i když jsem ležel s 41stupňovou horečkou, bolela mě hlava a dočasně jsem ztratil čich a chuť,“ svěřil se listu Corriere della Sera.

Paolo se proto obrátil na soukromou kliniku, která mu u něj doma provedla rentgen. Výsledek byl oboustranný intersticiální zápal plic, rodinný doktor ho však odmítl vyšetřit a otec tak zavolal na pohotovost, kde u něj zjistili koronavirus.

Jediná relevantní mapa: aktivní nemocní koronavirem

Koronavirus

Zabral mix léků

„V oddělení určeném pro nemocné covidem-19 jsem zůstal šest dnů. Dostával jsem dvě silná antibiotika, dva antiretrovirální léky proti HIV, hydrochlorochin proti malárii, několik injekcí denně heparinu, a to nepočítám další paraleny a lorazepam, abych vůbec usnul - někteří pacienti totiž křičeli bolestí a zoufalstvím a místností neustále zněl hluk respirátorů,“ přiblížil.

Po šesti dnech mohl do domácí karantény, nemocnice ho však už nezavolala na kontrolní rentgen. „Po 14 dnech mi dál měli provést kontrolní výtěr, to se však stalo až za další dva týdny,“ přiblížil Paolo.

Nové švýcarské testy na protilátky mají stoprocentní úspěšnost

Koronavirus

Ostatní členové rodiny, kteří mezitím podle všeho prodělali nákazu v domácí izolaci, v níž zodpovědně zůstali od chvíle, kdy otec onemocněl, v souladu s úředními pokyny požádali rodinného lékaře, aby je zapsal na seznam „případů, které jsou v úzkém styku s pacientem pozitivním na covid-19“. To bylo 20. dubna a všichni čtyři už byli podle všeho zdraví.

Testy pro každého v jinou dobu

Formálním oznámením však spustili byrokratickou mašinerii, která je zcela nekoordinovaně pohltila. „Měsíc po oznámení zavolali mého syna, který podstoupil sérologický test 18. května, jenž u něj pochopitelně odhalil přítomnost protilátek. O dva dny později ho zavolali k prvnímu výtěru a začal novou karanténu, která má skončit začátkem června. Pak půjde na druhý výtěr, což znamená, že zůstane zavřený doma, kde jsme všichni od 9. března, ještě měsíc,“ poznamenal Paolo.

„Moje dcera z nepochopitelných důvodů neabsolvovala sérologický test současně s bratrem, ale objednali ji na začátek června. Je jasné, že bude muset projít tím samým kolečkem výtěrů, jen o tři týdny později, což bude znamenat další rodinnou karanténu,“ postěžoval si.

„A to nemluvím o mé ženě, která měla na konci března asi dva týdny horečku: té se úřady i přes naše opakované urgování ještě vůbec neozvaly,“ dodal. Také Paolova manželka je už více než měsíc zdravá, čekají ji však ještě další týdny v karanténě. Podle hrubého odhadu by tak celá rodina mohla konečně opustit izolaci někdy začátkem července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám