Hlavní obsah

Nové švýcarské testy na protilátky mají stoprocentní úspěšnost

Novinky, jky

Záblesk naděje. Jinak snad ani nejde označit výsledky, které vykazují testy na protilátky vůči koronaviru, za kterými stojí švýcarský farmaceutický gigant Roche. Testy podle všeho disponují stoprocentní úspěšností, a není tak divu, že už třeba Britové s firmou jednají o dodání milionů těchto testů v co nejkratším časovém horizontu.

Foto: Profimedia.cz

Vysoce přesné krevní testy na protilátky vůči koronaviru mohou být v budoucím boji se světovou pandemií klíčové.

Článek

Nové švýcarské testy již britští vědci nezávisle otestovali v přísně tajných laboratořích v Porton Down s výbornými výsledky. Nové testy zkoumající protilátky vůči koronaviru v krvi jsou prý „vysoce přesné” a správně identifikovaly úplně všechny vzorky, které vědci testovali. Velikost zmíněného testovaného vzorku však Britové alespoň zatím nezveřejnili. O pozitivních výsledcích informovala organizace Public Health England.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

O vysoce přesné testy na protilátky vůči koronaviru je ve světě obrovský zájem a ve Velké Británii rozhodně čas neztrácí. Již ve středu šéfové tamějšího zdravotnického sektoru informovali o tom, že byly zmíněné švýcarské testy již schváleny pro použití v zemi.

Zajistí protilátky v krvi imunitu? Nikdo neví

Výsledky testů jsou považovány za pozitivní vývoj v boji se zákeřným virem. Vědci věří, že ti, kteří mají v těle protilátky vůči koronaviru by vůči němu mohli být imunní dva až tři roky. To je však v tuto chvíli založeno spíš jen na domněnkách a vědecky podložené toto zbožné přání není. Světová zdravotnická organizace (WHO) navíc opakovaně vznesla pochybnosti, zda se vůbec člověk může stát vůči viru imunním.

Šéf britského programu na testování koronaviru John Newton je však výhledem, že by mohla Velká Británie disponovat přesnými testy na protilátky vůči koronaviru v krvi, nadšený: „Jde o velmi pozitivní vývoj, kterým by šla indikovat nějaká imunita vůči budoucí nákaze, ač zatím není jasné, nakolik protilátky v těle indikují imunitu vůči covidu-19.”

Reklama

Výběr článků

Načítám