Hlavní obsah

Rekordní počet obětí ve Španělsku, mrtvých je více než v Číně, márnice je nepojmou

Madrid

Ve Španělsku podle středečních údajů zemřelo už 3434 lidí nakažených koronavirem, což je více než v Číně, odkud se nákaza začala koncem loňského roku šířit do světa, uvedl dnes deník El País. Za posledních 24 hodin v zemi podlehlo nemoci rekordních 738 lidí, počet obětí tak stoupl o 27 procent.

Foto: Eloy Alonso, Reuters

Vojáci před nemocnicé ve španělském městě Oviedo

Článek

Je jasné, že Španělsko se ocitlo v podobně tragické situaci jako Itálie, kde je už 6820 obětí. V Madridu museli ledový palác proměnit na márnici.

Země registruje už 47 610 nakažených, jejich počet se zvýšil za den o 7937, což představuje nárůst o pětinu. Na jednotkách intenzivní péče je 3166 lidí, naopak 5367 už se uzdravilo.

V Madridu je už tolik obětí, že pověstný ledový palác (Palacio de hielo) byl změněn v dočasnou márnici, kde bude možné těla uchovat do té doby, než budou kapacity je pohřbít či spálit v krematoriu. První těla tam dopravili už v pondělí. Plné jsou však i nemocnice. Lidé v nich čekají dlouhé hodiny.

Pacienti leží na zemi, Madrid nezvládá příval nakažených

Koronavirus

Vláda doufá, že karanténa a zákazy vycházení by mohly na konci týdne přispět ke snížení počtu nových případu. Jak ale uvedl ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska, „je zatím předčasné přemýšlet o takovém scénáři“.

Pokud nastane, může země zmírnit omezení, zaveden je zákaz vycházení. V parlamentu bude ve středu pokračovat debata o prodloužení stavu nouze do 11. dubna, jak to navrhla vláda Pedra Sáncheze.

Mrtví senioři v postelích, o které se nikdo nepostará. Tak vypadají pečovatelské domovy ve Španělsku

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Salvador Illa Rocca uvedl, že vláda zvýšila snahy nakoupit další ventilátory a že urychlila domácí výrobu klíčových zařízení pro zvládnutí epidemie.

Reklama

Výběr článků

Načítám