Hlavní obsah

První velký problém von der Leyenové: S vakcínami píchla do irského vosího hnízda

Brusel

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová čelí podle britských médií výzvám k rezignaci. Důvodem je diplomatický přešlap kolem přepravy vakcín z Irska do Severního Irska, který tamní politici vnímají citlivě, protože ohrožuje pracně vyjednané dohody. Bruselští diplomaté i irská diplomacie si stěžují, že s nimi šéfka komise nic nekonzultovala.

Foto: Profimedia.cz

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

Evropská komise se poněkud kontroverzně pokusila minulý týden zamezit přepravě vakcín z Irské republiky (člen EU) do Severního Irska, které je součástí Spojeného království.

Rozhodla se aktivovat klauzuli v brexitové smlouvě, které se říká severoirský protokol. Klauzule dává oběma stranám možnost jednostranně pozastavit části dohody, čímž ale riskují odplatu a potopení smlouvy, kterou trvalo dojednat v podstatě čtyři roky.

Krok okamžitě odsoudila v podstatě celá britská politická garnitura. Severoirská premiérka ho označila jako „neuvěřitelný akt nepřátelství”. Fakticky by totiž mezi irskými státy muselo vzniknout to, čemu se říká „tvrdá hranice”.

Je to jako sledovat bouračku v přímém přenosu.
nejmenovaný unijní diplomat na adresu Ursuly von der Leyenové

Takový krok odporuje nejen brexitové smlouvě, ale také Velkopáteční dohodě, která na konci minulého století ukončila třicet let dlouhé nepokoje v oblasti a ukotvila Severní Irsko v britském království.

Nakonec EU po pár hodinách obrátila a slíbila, že protokol nespustí. Britští, irští a unijní zástupci nyní vyjednávají o tom, jak podobným přešlapům v budoucnu předejít.

Takhle by to nešlo, stěžuje si Irsko

Britská média píší, že evropským politikům začíná docházet s von der Leyenovou trpělivost.

Podle informací euroskeptického deníku Sunday Telegraph rozhodnutí šéfka komise udělala bez konzultace se svými nejbližšími úředníky.

Okamžitě vyřešte zmatek na irské hranici! vyzval Johnson EU

Evropa

„Musí skončit. Hned,“ cituje Telegraph jednoho z bruselských diplomatů. „Nikomu o tom, sakra, neřekla. Copak nevěděla, jak to bude vypadat po čtyřech letech zdlouhavého handrkování o irskou pojistku?“ připomíná nejmenovaný zdroj komplikované jednání o pobrexitové dohodě.

Důsledky tohoto kroku nelze brát na lehkou váhu. V severoirských přístavech se objevily nápisy, které vyhrožují zaměstnancům pohraničních kontrol. Evropská komise je kvůli tomu radši požádala, aby nechodili do práce.

Odborníci také varují před návratem paramilitantních skupin.

„Hranici nechceme!“ Irská domobrana kvůli brexitu vyhrožuje kontrolorům

Evropa

Irský ministr zahraničí Simon Coveney přiznal, že byl z kroku von der Leyenové v šoku a okamžitě zatelefonoval do Bruselu. „Chtěl jsem zjistit, co se děje, a hlavně zvrátit chybné rozhodnutí,“ řekl irskému rádiu RTÉ.

Na severoirský protokol se nesahá bez toho, abyste to probral s těmi, kterých se to bezprostředně týká, to znamená s irskou vládou, britskou vládou a především pak s politickými představiteli Severního Irska
Simon Coveney, irský ministr zahraničí

„Když to řeknu jednoduše, na severoirský protokol se nesahá bez toho, abyste to probrali s těmi, kterých se to bezprostředně týká, to znamená s irskou vládou, britskou vládou a především pak s politickými představiteli Severního Irska,“ uvedl Coveney, který ocenil, že von der Leyenová rozhodnutí obratem zvrátila.

Rozhodnutí bez konzultace

Sama předsedkyně komise v úterý přešlap nepřímo připustila. „Děláme chyby každý den. Každý den se učíme. S koronavirovou pandemií je to jako na horské dráze,“ uvedla s přáním, aby ji lidé hodnotili na základě celého mandátu. Ten jí vyprší v roce 2024.

Britská dolní sněmovna nechala sporné body v zákonu o vnitřním trhu

Evropa

„Je to jako sledovat bouračku v přímém přenosu,“ uvedl pro BBC nejmenovaný unijní diplomat.

Von der Leyenová má přitom papírově všechny předpoklady pro to, aby zvládla vyvést sedmadvacítku ze současné krize: vzděláním je lékařka s magisterským titulem z oblasti veřejného zdraví a má roky zkušeností z vysoké politiky.

„Normálně jsou zdravotnické otázky řešeny na úrovni států. Tohle nebyla skvělá vizitka pro předání pravomocí do Bruselu. Členské státy si z tohoto podle mě vezmou ponaučení,“ řekl BBC zdroj.

EU zvrtala nákup a distribuci vakcín, píše Daily Mail

Evropa

Jedná se o první větší kontroverzi von der Leyenové v roli šéfky unijní exekutivy. Minulý rok ji komentátoři spíše chválili, prestižní magazín TIME ji zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí planety.

Představila ambiciózní plán na snížení uhlíkových emisí, v reakci na koronavirovou pandemii prosadila 750miliardový fond obnovy ekonomik a také dotáhla jednání o budoucích vztazích s Británií – historicky prvním vystoupivším členem.

Evropský parlament schválil novou Evropskou komisi Ursuly von der Leyenové

Evropa

Od formálního odchodu Spojeného království z EU 1. ledna tohoto roku je v některých britských médiích cítit jistá opozice vůči vedení Evropské komise. Třeba Daily Mail minulý týden obvinil Brusel, že může za selhání distribuce vakcín do svých členských států.

Bulvární Daily Express zase připomíná kontroverzní nominaci von der Leyenové z roku 2019, kdy Evropská rada obešla předdomluvené „superkandidáty” a navrhla do čela komise vlastního nominanta.

Reakce předních evropských politiků byly tehdy rozpačité. „Zákulisní dohoda ze staré školy,“ stěžovali si němečtí zelení. Bývalý šéf diplomacie Sigmar Gabriel, který s von der Leyenovou svého času seděl v kabinetu, označil její nominaci za „bezprecedentní ukázku politického podvádění“.

Reklama

Výběr článků

Načítám