Hlavní obsah

Předčasně narozené dvoudenní dítě podlehlo v JAR koronaviru

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jihoafrické republice podlehlo koronaviru teprve dvoudenní dítě, které se tak stalo jednou z nejmladších obětí tohoto viru na světě. Koronavirem se nakazila matka dítěte, testy však posléze odhalily covid-19 i u dítěte. Dítě bylo narozené předčasně a okamžitě potřebovalo podporu dýchání, uvedl ministr zdravotnictví, který o smutném případu informoval.

Foto: Profimedia.cz

O smrti novorozence informoval ministr zdravotnictví JAR Zweli Mkhize.

Článek

„Bohužel jsme zaznamenali první novorozenecké úmrtí spojené s koronavirem. Předčasně narozené dítě muselo být umístěno na plicní ventilaci hned po narození, ale i navzdory veškeré snaze jeho život zachránit po dvou dnech zemřelo,“ uvedl jihoafrický ministr zdravotnictví Zweli Mkhize.

„Chtěli bychom projevit soustrast matce dítěte a vzdát poctu porodníkům, sestřičkám i všem ostatním, kteří se starali o novorozence až do konce,“ dodal.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podobné případy jsou zatím spíše vzácné. Ve Velké Británii zemřelo třídenní dítě 5. května, tam byl však prý koronavirus pouze sekundárním důvodem. Dítě se narodilo s nízkým srdečním pulzem a mozek neměl dostatek okysličené krve.

Model šíření nákazy není optimistický

Koronavirová situace v Jihoafrické republice není zrovna optimistická. Země zatím zaznamenala něco přes 18 000 nakažených a 339 osob již nákaze covid-19 podlehlo, z toho 27 za posledních 24 hodin. To by vzhledem k velikosti země ještě nebylo tak hrozivé číslo, ale nejnovější model napovídá tomu, že pokud se něco dramaticky nezmění, mohlo by v JAR během následujících několika měsíců zemřít na covid-19 až 40 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám