Hlavní obsah

Postupné uvolňování i chytrou karanténu Češi podporují

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou informovaní o chytré karanténě a podporují ji společně s postupným rozvolňováním opatření přijatých proti nekontrolovatelnému šíření koronaviru. Zároveň mají o trochu větší obavy z ekonomických následků opatření než ze samotné nákazy. Průzkum provedla agentura Behavio.

Článek

Mezi živnostníky panuje jednoznačně větší obava z ekonomických důsledků krize než z těch, které se týkají jejich těla, zároveň ale oproti zbytku populace berou situaci častěji jako výzvu. A to i přesto, že jejich situace na trhu není vůbec růžová.

Rovná polovina OSVČ výrazný výpadek příjmů už zažívá nebo ho brzy očekává. Čtvrtina živnostníků zažívá pokles zakázek od odběratelů o 80 % či víc. Třetina nedokáže odhadnout, jestli odběratelé budou schopni nadále za jejich služby platit. Celkově se jim jen těžko odhaduje, jak bude. Sami ve 47 % případů zvládají své závazky vůči dodavatelům plnit, 18 % už má ale prodlení.

Průzkum: Češi se v době koronaviru přestávají bát

Ekonomika

Výpadek příjmů zatím nejdrtivěji zasáhl nejchudší vrstvy obyvatel (méně než 11 000 Kč čistého osobního příjmu). Tam výrazný výpadek příjmů hlásí pětina lidí (21 %) a další pětina (22 %) výrazný výpadek ještě očekává. 43 % lidí z nízkopříjmové skupiny je tedy ve velkém ohrožení. Jinak platí: čím vyšší příjem, tím méně se lidé negativních finančních dopadů krize obávají.

Státní příspěvek 25 tisíc korun plánuje využít polovina živnostníků (56 %).

Uvolňovat? Jedině postupně

Více než 60 procent oslovených je přesvědčeno, že by se preventivní opatření měla uvolňovat postupně a jen 12 procent podporuje rychlé promoření spojené s ochranou nejohroženějších lidí.

O chytré karanténě jako celku je veřejnost poměrně dobře informována, téměř 90 % uvádí, že o ní slyšelo, podporu mají i dílčí kroky jako sdílení polohy a vytváření vzpomínkových map.

Se sdílením polohy, pokud by byli nakažení koronavirem, rozhodně souhlasí více než 40 procent respondentů a dalších více než 30 procent se kloní k možnosti spíše ano.

Méně než 14 procent respondentů se sdílením polohy nesouhlasí, zejména kvůli nedůvěře, že stát ohlídá jejich data, a také kvůli principiálnímu odmítání sledování.

Reklama

Výběr článků

Načítám