Hlavní obsah

Pomozte na poli a v lese, prosí studenty ministr

Právo, Vladimír Klepáč, Stanislav Ptáčník

Pomoc dobrovolníků, a to nejen z řad budoucích agronomů a lesních inženýrů, budou potřebovat v souvislosti s koronavirem čeští a moravští zemědělci i lesní hospodáři. Česko má kvůli pandemii uzavřené hranice, což znamená, že brigádnici ze zahraničí, potřební k práci na polích, chmelnicích i v lese, jsou a budou silně nedostatkovým zbožím.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)

Článek

K zapojení se do prací v zemědělství, potravinářství a v lesích proto tento týden vyzvali své studenty rektoři tří vysokých škol zaměřených právě na tyto obory. K výzvě se společně s Mendelovou univerzitou v Brně, Českou zemědělskou univerzitou v Praze a s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích přidalo také ministerstvo zemědělství.

Vesnickým prodejnám nákupní hodiny pro důchodce vyhovují

Koronavirus

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) se spolu s rektorem ČZU Petrem Skleničkou, rektorkou Mendelovy univerzity Danuší Nerudovou a rektorem JČU Tomášem Machulou obrátili na studenty oborových vysokých škol.

Toman: Každá ruka je vítaná

„Jsem rád, že jsme se s rektory dohodli. Pro české zemědělce a pro zajištění úrody v letošním roce je to velice důležité. Studenti nám mohou velmi pomoci například při založení úrody zeleniny, při sklizni chřestu, která nás čeká už za pár dní, a bezpochyby i při takzvaném jarním drátkování na chmelnicích,“ uvedl po setkání s rektory ministr Toman. Každá pomoc či iniciativa jsou podle něj v současné mimořádné situaci vítány.

„Zemědělci a lesníci kvůli uzavření hranic čelí akutnímu nedostatku pracovních sil, které na sezonní práce jezdily například z Ukrajiny. Pomoci mohou dobrovolníci, které přes profesní svazy nasměřujeme do firem,“ řekla Právu rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

V těžké situaci jsou i lesní hospodáři. Na mnoha místech se těžily jehličnaté stromy kvůli kůrovcové kalamitě. Nyní bude nutné tyto prostory osázet, aby vznikl mladý les.

Každá z univerzit si již zřídila speciální mail, na němž se mohou dobrovolníci pro práci na polích i v lese hlásit. Podrobnosti o projektu jsou na internetových stránkách těchto škol.

Přihlásit se samozřejmě mohou i studenti jiných škol a univerzit, případně i další zájemci o výpomoc při sezonních pracích v zemědělství či v potravinářských provozech. Obracet se mohou na místně příslušná regionální pracoviště Agrární komory ČR nebo na Potravinářskou komoru ČR, kde jim poradí a pomohou obstarat i další kontakty.

Složitá situace, do níž se Česko dostalo v souvislosti se šířícím se koronavirem, již vyvolala vlnu solidarity mezi vysokoškolskými studenty. Medici jsou dobrovolníky mezi zdravotníky, kterým budoucí učitelé hlídají děti a například studenti informatiky na dálku pomáhají seniorům s instalací jejich počítačů, aby mohli být důchodci alespoň v elektronickém spojení s rodinami. Další nakupují seniorům potraviny, zajišťují jim venčení psů nebo třeba pomáhají na infolinkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám