Hlavní obsah

Podnikatelská aktivita v eurozóně kvůli koronaviru prudce klesla

Novinky, ČTK, bož

Podnikatelská aktivita v eurozóně v březnu kvůli koronaviru prudce klesla, její index se propadl na rekordní minimum. Ukázal to průzkum, jehož předběžné výsledky v úterý zveřejnila společnost IHS Markit.

Foto: Novinky

Podnikatelská aktivita v eurozóně

Článek

Index aktivity se snížil na 31,4 bodu z únorových 51,6 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od poloviny roku 1998, kdy jej společnost IHS Markit začala sestavovat.

Index sestoupil rovněž hluboko pod klíčovou padesátibodovou hranici, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Pokles aktivity byl výraznější, než očekávali analytici. Ti podle průzkumu agentury Reuters odhadovali březnovou hodnotu indexu v průměru na 38,8 bodu.

Index podnikatelské aktivity v Německu, které je největší ekonomikou eurozóny a největším obchodním partnerem České republiky, klesl na 37,2 bodu z únorových 50,7 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň od globální finanční krize v roce 2009. Pokles zaznamenala jak aktivita v německém výrobním sektoru, tak podnikatelská aktivita v německých službách.

Automobilky se chystají vyrábět roušky a ventilátory

Koronavirus

Ve službách ve Francii došlo k propadu indexu na 29 bodů, přičemž analytici očekávali 40 bodů.

„Ekonomika eurozóny směřuje do recese, mezičtvrtletní pokles HDP bude velmi pravděpodobně vykázán již za letošní první čtvrtletí, ve druhém čtvrtletí se propad ještě dále prohloubí,” uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Otázkou zůstává, zda letošní druhé pololetí přinese oživení hospodářské aktivity, a zda to bude platit již o třetím čtvrtletí. Pomyslnou alfou a omegou v odpovědi na tuto otázku bude dění okolo koronaviru, tedy jeho zvládnutí jak po zdravotní stránce, tak schopnost vrátit ekonomiku do normálu,” poznamenal Jáč.

„Nejistota je významná, což je reflektováno i děním na finančních trzích,” dodal ekonom. Jáč zároveň připomněl enormní úsilí centrálních bank a vlád podpořit ekonomiku. „Což by měla ekonomika pozitivně kvitovat v situaci, kdy největší tlaky a komplikace spojené s pandemií koronaviru opadnou,” uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám