Hlavní obsah

Počty nakažených v USA dál rostou, pacienti leží i v kaplích, jídelnách a garážích

Právo, brw

Pacienti nakažení koronavirem zahltili americké nemocnice. Na lůžková oddělení se proto podle stanice ABC News přeměňují kaple, jídelny, čekárny, a dokonce i garáže. Koronavirus má v USA už více než čtvrt milionu obětí. Podle statistik Univerzity Johnse Hopkinse je to bezmála pětina všech úmrtí s covidem-19 na světě.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Jednotka intenzivní péče. Ilustrační foto

Článek

Zdravotníci z venkovských oblastí celé hodiny shánějí ve větších městech volná lůžka pro pacienty, které už nemohou přijmout. V Kansasu to podle ABCNews může trvat až osm hodin.

Personálu v první linii se podle stanice zmocňuje únava a frustrace. „Mnozí z nás mají deprese, jsme sklíčení a unavení až do morku kostí,“ popsala Alison Johnsonová, šéfka oddělení intenzivní péče v jedné z nemocnic v Tennessee. „Už několik dní při cestě do práce i z práce pláču,“ dodala.

Mrtvé převážejí do márnic vězni

Texaské úřady poslaly do nemocnic dalších 5400 zdravotníků. Přidaly se stovky vojenských zdravotníků a dobrovolníků. Počet hospitalizovaných s covidem přesáhl osm tisíc. Na pohotovosti v Lubbocku strávilo noc tucet nakažených. Čekali, až se podaří zřídit další lůžka ve dvou okresních nemocnicích.

„Máme problém, opravdu velký problém,“ připustil Ron Cook z místního zdravotnického úřadu.

Situace v USA je zoufalá

Amerika

V nemocnicích po celých Apalačských horách zbývají už jen jednotky volných postelí. Navíc jsou stovky místních lékařů a sester buď v karanténě, nebo přímo mezi nemocnými. V Idahu lékaři varovali, že již brzy budou místní nemocnice přijímat jen nejtěžší pacienty a ty, které lze zachránit.

V texaském El Pasu začaly márnice vyplácet vězňům dva dolary (44,5 Kč) za hodinu pomoci s přepravou těl obětí. V Renu v Nevadě stěhují v jedné z nemocnic pacienty s koronavirem do garáží. „Teď jich tam je 27, ale v případě potřeby tam může být až 1400 lůžek,“ řekl Paul Sierzenski, šéf místního oddělení akutní péče.

Bez uzávěry přijde peklo, varuje Bidenův expert

Koronavirus

Počet covidových pacientů v amerických nemocnicích se podle Univerzity Johnse Hopkinse za poslední měsíc zdvojnásobil. Počátkem týdne jich bylo 77 tisíc. Za uplynulé dva týdny denně přibývalo v průměru 160 tisíc nově nakažených. Ke slovu se proto dostává další zpřísnění protikoronavirových opatření.

New York zavřel školy

Například město New York ve čtvrtek přerušilo prezenční vý­uku na státních školách. „Musíme druhou vlnu covidu-19 zatlačit na ústup,“ tweetoval na vysvětlenou starosta Bill de Blasio.

Podle médií jde ale o kontroverzní krok, protože u testů prováděných na školách byl podíl pozitivních výrazně nižší než průměr pro celé osmimilionové město. Navíc se zdejší žáci do lavic po odkladech a náročných přípravách hygienických opatření vrátili až na přelomu září a října.

Koronovirus našli i u norků v USA. Zabil už přes 15 000 zvířat

Amerika

USA jsou dlouhodobě zemí s nejvíce nakaženými i s nejvyšším počtem zemřelých s nemocí covid-19. V zemi se doposud koronavirem nakazilo skoro 11,5 milionu lidí. V počtu obětí poměrně k počtu obyvatel jsou USA na desátém místě na světě.

Druhou nejhůře zasaženou zemí v absolutním počtu úmrtí (přes 167 tisíc) je Brazílie, třetí nejvyšší počet mrtvých od počátku pandemie pak eviduje Indie (přes 131 tisíc). Následují Mexiko a Británie. Poměrně k počtu obyvatel jsou na tom podle počtu úmrtí nejhůře na světě Belgie, San Marino, Peru, Andorra a Španělsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám