Hlavní obsah

32 případů za týden. Vláda chce zakázat návštěvy v nemocnicích

Aktualizováno

Nemocí COVID-19 se v Česku nakazilo už 32 lidí. Během neděle laboratoře potvrdily dalších šest nových případů, večer to potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zítra začnou na hraničních přechodech v Česku namátkové kontroly automobilů. Celníci a policisté budou lidem měřit teplotu a rozdávat jim informační letáčky. Itálie kvůli nekontrolovanému šíření viru uzavřela v neděli severní část země, v karanténě se ocitlo na 16 milionů lidí.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Pracovník zdravotnické záchranné služby v ochranném obleku

Článek

On-line zpravodajství jsme ukončili. děkujeme za pozornost.

23:22 - Portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa se rozhodl zůstat v domácí karanténě, nedávno se totiž setkal se skupinou studentů, na jejichž škole se objevil případ nákazy novým typem koronaviru. Jedenasedmdesátiletý prezident nemá žádné příznaky onemocnění, opatření je preventivního rázu, informovala s odvoláním na dnešní prohlášení prezidentské kanceláře agentura AP.

Testy potvrdily přítomnost viru u jednoho z žáků školy, který je nyní již uzavřená. Studenti a učitelé se v prezidentském paláci účastnili zasedání a prezident se s nimi sice vyfotil, individuálně se s nimi však nezdravil. Kancelář prezidenta v prohlášení upřesnila, že nakažený student se návštěvy u prezidenta neúčastnil.

Vlastní izolací chce podle úřadu hlava státu jít Portugalsku příkladem. Rebelo de Sousa bude nadále pracovat z domova. Lisabon dosud eviduje 25 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, nemoc si zde nevyžádala žádné oběti.

21:55 -  V italské Modeně byli také zraněni dva příslušníci bezpečnostních složek a 20 zaměstnanců muselo vězení opustit. Kromě tohoto severoitalského města nepokoje propukly ve věznicích ve městech Neapol, Frosione a Alexandrie. Ve Frosione zhruba 80 kilometrů jižně od Říma se zabarikádovala asi stovka trestanců, proti kterým zasáhla policie.

21:44 - Ve Francii budou nyní zakázány akce s účastí převyšující 1000 lidí. Oznámil to ministr zdravotnictví Olivier Véran po více než dvouhodinovém jednání bezpečnostní rady státu v Elysejském paláci.

Ve Francii se dosud potvrdilo 1126 případů nákazy koronavirem a 19 lidí nemoci COVID-19 podlehlo.

21:42 - Ve čtyřech italských věznicích vypukly vzpoury proti novým opatřením, jež mají zamezit šíření koronaviru. Jeden vězeň zemřel, píší italská média.

20:57 - Na konci příštího týdne by podle odhadů náměstka Romana Prymuly mohl počet nakažených lidí v Česku stoupnout zhruba na sto.

20:56 - „Česko je díky opatřením, která zavádíme, o krok na před. Ostatní evropské země se od nás inspirují,” dodla ministr Vojtěch.

20:50 - Respirátory zatím budou výrobci dodávat primárně zdravotnickým zařízením a ordinacím. „Musíme primárně ochránit zdravotníky,” zdůvodnil. Další dodávky mají směřovat do sociálních zařízení.

20:47 - Od příštího týdne začne podle ministryně Schillerové finanční správa kontrolovat dodržování maximální ceny respirátorů.

20:44 - Stále pro všechny platí, ať po návratu z Itálie, případně z jiné exponované destinace, nechodí do ordinací praktiků nebo do nemocnic. Lékaře mají  kontaktovat primárně telefonicky.

20:40 - Vojtěch: „Zatím u všech pacientů, kteří byli pozitivně testováni, mají všichni stále pozitivní testy. Nemáme zatím bohužel žádného zotaveného pacienta. Takový by musel mít dvakrát za sebou negativní test s odstupem 24 hodin.”

20:36 - Zhruba 10% pacientů s koronavirem vyžaduje podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly hospitalizaci.

Česko má podle něj třikrát víc plicních ventilátorů než Itálie. „Jsme schopni zvládnout více než 2 tisíce nových pacientů,” zdůraznil Prymula s tím, že toto by byl pouze katastrofický scénář. „Ale jsme na to připraveni.”

20:32 - Od 7 ráno startuje akce Korona. Na většině hraničních přechodů do České republiky budou probíhat náhodné kontroly celníků a policistů.

„Budou předávané letáky a současně prováděn screening lidí, případně měření teploty lidí. Pokud bude naměřena teplota nad 38 stupňů, bude kontaktovaná linka 112 a tyto osoby budou po konzultaci umístěny do nemocnice nebo do domácí karantény. Pokud půjde o cizince, budou vyzváni k návratu do vlasti, případně s nimi bude jednáno jako s českými občany,” řekla v neděli večer ministryně financí Alena Schillerová.

20:30 - „Máme situaci zcela pod kontrolou. Nemáme v ČR komunitní přenos, kdy by se nákaza šířila masivně.  Není důvod k jakékoliv panice nebo hysterii,” dodal Vojtěch. „Apeluji na všechny, je to národní zájem ochránit národní zdraví. Je nutné, aby se zapojili všichni.”

20:26 - Zítra vláda bude podle Vojtěcha schvalovat proces nákupů respirátorů. 190 tisíc kusů by mělo dorazit na konci příštího týdne do jednolivých zdravotnických zařízení.

20:24 - „Prosím všechny Čechy, kteří pobývají v oblasti Lombardie, aby se co nejdřív vrátili domů,” požádal Vojtěch na tiskové konferenci. Lidé musí po návratu zůstat čtrnáct dní v domácí karanténě. Povinnost se týká všech lidí s trvalým pobytem na území České republiky a s přechodným pobytem delším než 90 let.

20:20 - V pondělí na bezpečnostní radě státu navrhne ministr Adam Vojtěch zákaz návštěv v domovech pro seniory a v nemocnicích. „Už to není o doporučení, ale o zákazu,” zdůraznil Vojtěch.

Nově to už také nebudou krajské hygienické stanice, které budou rozhodovat o karanténě jednotlivých lidí, ale budou to praktičtí lékaři. „Chceme odlehčit stanicím, které dosud musely každé rozhodnutí o karanténě fyzicky doručovat osobě, které se týká,” vysvětlil Vojtěch.

20:18 - Další případy koronaviru už dnes nepřibydou. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha všechny laboratoře, které fungovaly, už se pro dnešek uzavřely. Po víkendu tak Česko eviduje 32 případů nakažených.

„Pozitivní je, jsou to všechno případy, které jsou nějak spojené se stávajícími centry nákazy. Nemáme tedy žádné nové centrum nákazy, o kterém nevíme,” komentoval v neděli večer Vojtěch.

19:44 - Kontejner pro nouzové přežití začali v neděli večer na dálničním hraničním přechodu v Rozvadově na Tachovsku stavět hasiči ze záchranného útvaru.

Stanoviště poslouží jako zázemí pro policisty, celníky a hasiče, kteří budou jako součást preventivních opatření proti šíření nového koronaviru provádět namátkové kontroly a měření teploty u cestujících přijíždějících do České republiky z Německa.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Hasiči instalují na Rozvadově speciální kontejner pro nouzové přežití.

Podobné kontroly budou fungovat od pondělních 7:00 na deseti vybraných přechodech v ČR, řekl dnes ČTK v Rozvadově mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) ČR Rudolf Kramář.

19:24 - Další potvrzený případ. Posledním je muž z Hradce Králové, který má spojitost s případy z Bostonu, řekl Primě ministr zdravotnictví. Česko momentálně hlásí 32 nakažených.

19:11 - Ministr zahraničí Tomáš Petříček znovu apeloval na Čechy pobývající v Itálii, aby zvážili návrat do Česka. Situace v zemi, která kvůli šířící se nákaze koronaviru v neděli uzavřela celou severní část a v karanténě se tak ocitlo 16 milionů lidí, se podle Petříčka může nadále zhoršovat. Petříček to řekl v České televizi.

18:37 - V Itálii novému typu koronaviru podlehlo dalších 133 lidí, celkový počet mrtvých v zemi vystoupal na 366. Počet potvrzených případů vzrostl na 7375.

18:20 - Ze třech posledních potvrzených případů v Česku se dva lidé zúčastnili lyžařského zájezdu v Benátsku. Jsou ze skupiny muže z Děčína, který byl před týdnem hospitalizován v Praze.

Ve třetím případě jde o dvaasedmdesátiletého rodinného příslušníka, který se nakazil v Česku od osob z tohoto zájezdu. Informoval o tom ve zprávě Krajské zdravotní primář infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice Pavel Dlouhý.

18:01 - Koronavirus má první hlášenou oběť v Africe. V Egyptě podle tamního ministerstva zdravotnictví zemřel na nákazu šedesátiletý německý turista.

17:35 - Před panikou v souvislosti s rozšířením nákazy novým typem koronaviru varoval i prezident Miloš Zeman. Situaci kolem šíření nemoci COVID-19 komentoval na koncertu konaném k sedmému výročí jeho setrvání ve funkci hlavy státu.

„Chtěl bych vyzvat, abychom si především zachovali chladnou hlavu. Protože nejhorší, co by nás mohlo potkat, je strach. Strach oslabuje," řekl Zeman. Vyjádřil také podporu krokům, které v souvislosti s nákazou dělají vláda a Bezpečnostní rada státu. „Chtěl bych varovat před hysterií nebo panikou," řekl. Za nesmyslné označil počínání lidí, kteří si v obavě před epidemií nakupovali zásoby trvanlivých potravin.

Zeman také prohlásil, že epidemie koronaviru přejde, jako to bylo v minulosti s jinými onemocněními. Podle prezidenta v minulosti vyvolala mezinárodní paniku řada onemocnění, všechna ale odezněla.

17:32 - Kvůli šíření nákazy koronaviru se v celé Itálii až do 3. dubna nesmí podle nařízení italské vlády konat svatby ani pohřby. 

Italská vláda v neděli schválila dekret o uzavření celého regionu Lombardie a také 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Veneto (Benátsko) a Piemont, kde žije více než čtvrtina italské populace.

Opatření má zastavit šířeného nového koronaviru, kterým se v zemi nakazilo podle sobotní bilance 5883 lidí a 233 lidí nemoci podlehlo. Očekává se, že nyní budou u vjezdů do Lombardie zřízena kontrolní stanoviště u mýtných bran, na nádražích a na dalších místech.

17:15 - Podle Babiše je deset z celkem 31 nakažených lidí v Česku v domácí péči, dvacet jedna pacientů je pak hospitalizovaných. 

17:13 - „Samozřejmě jsme všem k dispozici a kdokoliv se na nás obrátí, tak mu pomůžeme,” slíbil Čechům pobývajícím v Itálii premiér.

17:08 - „V této chvíli nesmíme dopustit to, co se stalo v Itálii. Že nebudeme vědět, kdo je ten prvotní nosič a odkud se lidé nakazili,” komentoval v rozhovoru pro ČT v neděli odpoledne premiér Andrej Babiš s tím, že Česko je zatím schopné vypátrat, kde se lidé s prokázanou nemocí COVID-19 nakazili.

 „Znovu apeluju na lidi a prosím je, aby byli zodpovědní. Je to v zájmu nás všech,” dodal ke čtrnáctidenní karanténě, kterou musí podle nařízení vlády nastoupit všichni obyvatelé Česka, kteří se po sobotní půlnoci vrátili z Itálie.

17:05 - Dva z nově nakažených lidí koronavirem jsou podle premiéra Andreje Babiše ze skupiny nakažených pocházejících  z Děčína. Třetí nový případ je podle Babiše starší člověk, který byl převezen do nemocnice. Babiš to řekl v České televizi.

16:38 -  Zatím není jasné, kdo jsou tři nové případy koronaviru a jak a kde se jím lidé nakazili. Během dneška testy nemoc COVID-19 u pěti lidí.

První tři případy nákazy koronavirem v Česku testy odhalily před týdnem v neděli. Během pátku i soboty se objevilo každý den po sedmi nových nakažených. Celkem 24 případů má souvislost s Itálií. Jde o lidi, kteří tam pobývali, dva se od nich nakazili. Čtyři případy mají vazby na americký Boston.

Testováno bylo dosud v Česku podle ranních údajů 787 lidí, z toho téměř 200 za sobotu.

16:16 - ČT: Česko má podle premiéra Andreje Babiše další tři potvrzené případy nákazy koronavirem. Celkem už je v Česku 31 nakažených. 

15:45 - Nizozemsko v neděli oznámilo další dvě oběti nového koronaviru. Dohromady tak už má tři mrtvé, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Počet nakažených v Nizozemsku vzrostl ze 188 na 265.

Belgie má 200 nakažených, což je zhruba o 30 více než v sobotu.

V Británii počet infikovaných vzrostl oproti předchozímu dni o 67, což je podle tamních médií dosud nejvíce za jeden den. Celkově byl ve Spojeném království koronavirus potvrzen u 237 lidí. Na nemoc COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, v zemi dosud zemřeli dva lidé.

15:37: Na velkých vlakových nádražích po celém Česku se objevily kromě informačních tabulí také stojany s dezinfekčními prostředky. Cestující je míjejí bez povšimnutí.

Stojany s dezinfekčními prostředkyVideo: Ivan Blažek, Právo

14:58: Policie má k dispozici informační letáky ke koronaviru, které bude od pondělí rozdávat řidičům na deseti vybraných hraničních přechodech s Německem, Rakouskem a Slovenskem. Kontrolní stanoviště na hranicích policisté dnes připravují, v místech, kde je to možné, využijí existující infrastrukturu, řekl mluvčí policejního prezidia David Schön.

14:38: Hygienici v Jihomoravském kraji prověřují od soboty šest nových podezření na nákazu koronavirem, u pěti lidí vyšel test negativně a u jednoho člověka se na výsledky čeká, upřesnila v neděli vedoucí protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Celkem bylo odběry vyšetřeno 45 pacientů, u nikoho se nákaza nepotvrdila. V karanténě je osm lidí.

13:35: Zdravotníci odebrali během víkendu v Ústeckém kraji na 50 vzorků k testu na nový typ koronaviru. Počet potvrzených případů z regionu zatím zůstává osm.

13:15: Italský ministr sportu Vincenzo Spadafora vyzval kvůli šíření koronaviru v zemi k okamžitému zastavení fotbalové ligy. Podpořil tak hráčskou asociaci, která s touto myšlenkou přišla již v sobotu. Hráči Parmy a Ferrary se o jeho projevu dozvěděli těsně před začátkem odloženého zápasu 26. kola a vrátili se do šaten.

12:55: Další dva Češi se nakazili koronavirem. Jedná se o manželský pár, který byl lyžovat ve středisku Val Gardena v Itálii.

Koronavirus je v Česku přesně týden. Dosud se nakazilo 32 lidí

Koronavirus

11:50: Nemoci COVID-19 vyvolané novým koronavirem podlehlo v Íránu už 194 lidí. Nakažených je 6566. Společnost IranAir zastavila všechny lety do Evropy.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dezinfekce začala ráno v detašovaném pracovišti ZŠ a MŠ Emy Destinnové v Českomalínské ulici.

11:15: Radnice Prahy 6 nechala dvě ze svých škol, které navštěvují děti, u jejichž rodičů se potvrdila nákaza novým typem koronaviru, dezinfikovat teplým aerosolem. Ostatní základní a mateřské školy zřizované Prahou 6 jejich personál přes víkend dezinfikuje běžnými úklidovými prostředky ničícími viry. Radnice doporučila rodičům, aby v příštím týdnu děti do škol neposílali. Radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková (ODS) řekla, že doma zůstane 90 procent žáků.

11:05: Jižní Korea ohlásila 272 nových případů nákazy koronavirem od sobotního večera. Celkový počet infikovaných tím stoupl na 7313.

10:45: Správa železnic začala rozmísťovat na všech krajských nádražích a dalších frekventovaných nebo příhraničních stanicích stojany s dezinfekcí kvůli koronaviru. Stojany budou ode dneška například v Praze na hlavním nádraží, na nádraží v Holešovicích, Libni, Smíchově a Vršovicích a dále také v Plzni, Pardubicích, Hradci Králové nebo Ostravě, uvedla mluvčí Radka Pistoriusová.

10:00: Počet nakažených novým koronavirem v Rakousku dosáhl 104. Oznámilo to rakouské ministerstvo zdravotnictví po evidování 17 nových případů. 

9:40: Hygienici v Jihomoravském kraji prověřují od soboty šest nových podezření na nákazu koronavirem.

9:13: Itálie by měla zakázat svým občanům cestovat do dalších zemí Evropy, řekl v ČT Babiš. Čechy v Itálii, včetně těch, co tam pracují, vyzval k návratu.

8:48: Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cestovat do celé Itálie. Reaguje na rozsáhlé karantény v Lombardii a dalších regionech.

8:45: Jižní Korea hlásí 7100 nakažených. V sobotu přibylo 367 případů

8:20: Italský premiér Giuseppe Conte v noci na dnešek nařídil faktickou izolaci Lombardie a dalších 14 provincií v regionech Emilia-Romagna, Piemont a Veneto. Jsou však povoleny návraty do svého bydliště. Chtěl bych ujistit naše občany v těchto oblastech, že se mohou vrátit zpět do ČR, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

8:00: „V ČR jsme vyšetřili již 787 osob. Stále platí, že se koronavirus potvrdil u 26 pacientů,” uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám