Hlavní obsah

Na testy před cestou do Řecka nemusíte, ujistil Čechy Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Seriál zmatků kolem cestování do Řecka pokračuje. Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek na Twitteru oznámil, že Řecko během dne vyřadí Českou republiku ze seznamu zemí, jejichž občané mají povinnost předkládat test na koronavirus při vstupu do země. Slíbil mu to prý řecký premiér.

Na testy před cestou do Řecka nemusíte, ujistil Čechy Babiš Video: Česká televize ČT24

 
Článek

„Právě jsem mluvil s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. Po mé osobní intervenci a na základě nových údajů o epidemiologické situaci v ČR, které jsme dodali řecké straně, vyřadí Česko ze seznamu zemí, jejichž občané mají povinnost předkládat test na covid-19 při vstupu do Řecka,“ uvedl premiér.

„Mám to na SMS, že to oznámí dnes,” uvedl následně Babiš s tím, že si na toto téma s řeckým protějškem dopisoval. Mitsotakis je prý pod tlakem i dalších zemí. Povinné testy měly být od pondělí.

Změnu pravidel avizovala ve čtvrtek odpoledne i řecká ambasáda v Praze. Vztahovat se bude na ty, kteří do země přicestují letecky.

Řecko nedávno kvůli růstu počtu nakažených koronavirem zavedlo povinné testy pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska, opatření mělo platit od pondělí 17. srpna.

Zmatky před cestou do Řecka: Test, lékařské potvrzení a QR kód

Domácí

Podle nich by ty, kteří chtějí od pondělí strávit dovolenou v Řecku, čekalo kolečko po úřadech a zdravotnických institucích. Museli by podstoupit test na koronavirus, ovšem ve správnou chvíli, aby nebyl starší tří dnů. Pak by museli také získat lékařské potvrzení – v angličtině – a obojí zaplatit. Testy ani potvrzení by nepotřebovaly děti do 10 let. Na závěr by pak měli vyplnit formulář, na jehož základě lze získat QR kód.

O tom, že testy ani potvrzení by při cestě do Řecka nepotřebovaly děti mladší deseti let, informovalo ministerstvo zahraničí až ve čtvrtek, tedy pouhé čtyři dny před začátkem platnosti opatření.

Do země se ještě během srpna z ČR chystá 32 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám