Hlavní obsah

Kdo je nejvlivnější virologický guru Německa, kterého poslouchá Merkelová

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Christian Drosten (48) a Sandra Junglenová (41) tvoří toho času nejproslulejší a veřejností i médii nejsledovanější dvojici v Německu. On si přitom pozornost nezískal výkony na bundesligovém trávníku, ona nezáří jako supermodelka či policejní komisařka z přehršle televizních krimiseriálů.

Foto: Profimedia.cz

Christian Drosten

Článek

Christian patří jako odborník na koronaviry mezi nejužší světovou špičku, jeho spolupracovnice Sandra objevila v roce 2015 v pralese v africkém Pobřeží slonoviny dvě nové skupiny virů. Vědci se teď stali rockovými hvězdami koronavirové krize.

Koronocelebrita: vědec

Profesor Drosten, šéf Institutu virologie při klinice Charité v Berlíně, promlouvá k národu jako jeden z poradců kancléřky Angely Merkelové (65), podle německých médií jednoznačně nejvlivnější.

Neslibuje zázračnou pilulku ani okamžitý zvrat v léčbě covidu-19. Přiznává, že na některé otázky věda nezná odpověď, a brojí proti uspěchanému otevření společnosti.

Hranice s Rakouskem a Německem by se mohly otevřít dřív

Koronavirus

Jeho podcast na rozhlasu NDR poslouchá 15 milionů Němců, na Twitteru ho sleduje 330 tisíc – a počty stoupají. Podporuje ho fanklub, který si říká Drostenultras a který nadhodil, zda by se v budoucnu nemohl stát kancléřem. Fanoušci se oblékají do triček s nápisem Věříme Drostenovi nebo se siluetou jeho tváře s nepřehlédnutelně rozčepýřenými vlasy a jediným slůvkem: Naděje.

„V prvním lednovém týdnu jsem Sandře u snídaně řekl: do tří čtyř měsíců se nebudeme bavit o ničem jiném než o novém koronaviru,“ svěřil se Drosten týdeníku Der Stern.

Foto: Profimedia.cz

Sandra Junglenová

Netají se tím, že se o partnerku i jejich tříletého syna neobává: „Oba jsou absolutně zdraví. Totéž platí o mně.“ Starosti si dělá o rodiče. Otci, jenž dodnes řídí rodinnou farmu, je 72 a syn mu v naléhavém telefonátu vysvětloval, proč musí oželet společenský život. „I vnukovy narozeniny se musely obejít bez babičky a dědy, tak jako v jiných rodinách v Německu jsme slavili na Skype,“ dodal.

Němci už toho mají dost. Demonstrovali proti koronavirovým opatřením

Koronavirus

Rodina vědců žije v kultovní berlínské čtvrti Prenzlauer Berg. Christian rád jezdí na kole a běhá v parku. Korona ho ale připravila o oblíbené koncerty klasické hudby. Kvůli zavřeným školkám najali pro synka chůvu a těší je, že si s ní klučík rozumí.

Hrdina, nebo padouch

„Zatímco pro některé jsem polobůh, jiní mě mají za ďábla, jenž restrikcemi ničí jejich životy i ekonomiku,“ svěřil se Drosten listu The Guardian v narážce na fakt, že na demonstracích odpůrců ochranných opatření se stal terčem číslo jedna.

Přiznává, že dostává i nenávistné e-maily i výhrůžky smrtí. Takový tlak, stejně jako pozornost médií, nesnáší dobře. „Nepovažuji se za hrdinu z komiksu. Byl jsem odjakživa špatný spáč. Teď ještě častěji nezamhouřím oči celou noc,“ uzavírá.

V civilce jezdil v sanitce
Drosten se narodil v Gross Hesepe v Dolním Sasku.
Civilní službu absolvoval jako řidič sanitky.
Vystudoval medicínu na univerzitě ve Frankfurtu nad Mohanem.
Ve 35 získal první profesuru.
V letech 2007 až 2017 vedl Institut virologie při univerzitní klinice v Bonnu.
V roce 2017 přešel na stejnou pozici do Berlína.
Vyvinul test PCR pro rozpoznání přítomnosti koronaviru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám