Hlavní obsah

Nákaza na jihu Evropy opět nabírá obrátky. A nejen tam

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po rozmachu nákazy koronavirem v zemích na jihu a západě Evropy a optimismu, který přišel, když počty nově nakažených začaly klesat, nyní tamní vlády opět zbystřují. Španělsko nebo Itálie hlásí nejvyšší přírůstky za dlouhé týdny a vysoká čísla evidují i ve Francii či Británii.

Článek

Španělsko za 24 hodin zaznamenalo 3829 případů nákazy, což je nejvíc od konce dubna. Jde o nově nakažené zaznamenané od čtvrtečních 14 hodin do pátečních 14 hodin. Celková denní bilance se však ještě dopočítává, takže za celý pátek budou čísla vyšší. Například ve čtvrtek bylo celkem 9779 nakažených.

V Evropě je Španělsko momentálně jednou z nejhůře zasažených zemí. Celkem v něm na covid-19 zemřelo už 29 011 lidí a případů nákazy evidují téměř 440 tisíc.

Maďaři na měsíc zavřou hranice

Evropa

V reakci na vzrůstající čísla uklidňoval ministr zdravotnictví Salvador Illa občany, že léková agentura schválila první klinickou studii vakcíny proti koronaviru v zemi. Vyvinula ji belgická společnost Janssen a nazvala ji AD26COV2S.

Přípravek je ve druhé fázi studie a zkumat ho budou dvě madridské a jedna santanderská nemocnice s pomocí 190 dobrovolníků. „Máme enormní snahu najít co vakcínu co nejdříve. Když všechno půjde, jak má, první dávky by měly být k dispozici na začátku prosince,” uvedl Illa.

Některé školy kvůli koronaviru odkládají začátek školního roku

Věda a školy

V Itálii se za poslední den nakazilo 1462 lidí. Třetí den v řadě tato bilance stoupá a je nejvyšší od počátku května.

Více případů ale zřejmě souvisí také s vyšším počtem testů, Itálie jich za poslední den zvládla 97 065, což je dosavadní maximum.

Francie eviduje 7379 nakažených za 24 hodin, což je nejvyšší číslo od konce března a nárůst o více než 1200 případů oproti předchozímu dni.

S odvoláním na experty vyslovila nepříznivou prognózu i německá kancléřka Angela Merkelová. „S koronavirem ještě budeme muset nějakou dobu žít a podzimní měsíce budou mnohem obtížnější než letní. Je to vážné a bude to vážné,“ řekla. V Německu za poslední den přibylo 1571 nakažených.

Řada zemí kvůli nákaze zpřísňuje hygienická a bezpečnostní opatření. Třeba Maďarsko od 1. září minimálně na měsíc uzavře své hranice. I když tam za den přibylo nejvíc nakažených od začátku pandemie, čísla nevypadají tak dramaticky - šlo o 132 nakažených.

Maďaři na měsíc zavřou hranice

Evropa

Na Slovensku, kde evidují 102 nově infkovaných, zase budou muset mít starší žáci od 1. září během vyučování roušku. Zaměstnavatelé zase mají kontrolovat, zda pracovníci dodrželi karanténní opatření, pokud je museli podstoupit. Země také od 1. září zařadí mezi rizikové země Chorvatsko, Francii, Španělsko, Nizozemsko, Belgii a Maltu. Ani Slovensko

Radši zkraťte dovolenou. Slováci dávají na červený seznam Chorvatsko, Francii i Španělsko

Koronavirus

Velká Británie ve čtvrtek oznámila, že od soboty zařadí Českou republiku na svůj červený seznam. Lidé, kteří přicestují z Česka do Británie po sobotních 5:00 SELČ se tak budou muset na 14 dní sami izolovat.

Spojené království ve čtvrtek zaznamenalo 1522 nových případů koronaviru, což je druhý nejvyšší nárůst od 12. června.

Británie vyřazuje Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí

Koronavirus

Ve světě nadále zůstává špatná situace v Latinské Americe. Ta podle agentury Reuters překročila hranici sedmi milionů nakažených. Nejhůže je na tom nadále Brazílie, kde se za pátek objevilo 44 235 nových případů a mrtvých je už bezmála 120 tisíc.

Ve Spojených státech jsou nadále čísla vysoká, ale příliš se nemění. V pátek ráno ohlásily USA za předchozí den 45 909 nových případů.

Situace není příznivá ani v Česku, kde byl počet nově nakažených k pátečnímu večeru 291, přičemž do noci obvykle nejméně desítky dalších přibudou. Dosud nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie zaznamenala Praha, kde se nakazilo 103 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám