Hlavní obsah

Na hromadné akce vláda pustí i stovky lidí, naznačil Maďar

Právo, tin

Vláda by na páteční tiskové konferenci měla oznámit poslední zásadní rozvolňování represivních opatření, které by mělo nastat po 25. květnu. Mohou se například povolit hromadné akce pro více než sto lidí, což by mohlo potěšit například provozovatele kin. Naznačil to epidemiolog Rastislav Maďar, který je členem pracovní skupiny pro rozvolňování při ministerstvu zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog Rastislav Maďar

Článek

„Existuje návrh naší pracovní skupiny a schválený zápis. Pokud se s ním ministr ztotožní, předloží jej ve čtvrtek vládě,“ řekl v úterý v ČT Maďar.

„Nerad bych to úplně provalil, ale mluví se například o nárůstu počtu lidí na hromadných akcích. Zvažovala se různá čísla, ale zrovna číslo 500, o kterém se nejvíce hovoří, naše skupina nenavrhovala. Přiklonila se k nižšímu číslu s tím, že 500 navrhneme až někdy od června,“ uvedl epidemiolog. Podle něj by číslo, které by vláda dostala na stůl, bylo násobně vyšší než nyní povolená stovka.

Místo lístku na zrušený festival dostanou lidé voucher, schválili poslanci

Domácí

Maďar dále naznačil, že by se po 25. květnu mohly otevřít volnočasové zóny a dětské koutky v obchodních centrech, které vláda uzavřela.

Upozornil také, že vláda sleduje počty nakažených a pokud by čísla rostla, může pořád zatáhnout za brzdu. „Stále jsme na tenkém ledě. Nikdo nemá jistotu, že se spirála znovu neroztočí. Doufáme, že celoplošné brždění už nebude nutné, ale nikdo to nemůže vyloučit,“ dodal.

Prymula: Kde nebudou lidé, je rouška zbytečná

Domácí

Desetibodová škála

Vznikne desetibodová škála, podle které bude možné hodnotit stav epidemie v jednotlivých regionech. Minulý týden zástupci ministerstva zdravotnictví informovali, že pokračování boje s epidemií bude založené zejména na lokálních zásazích.

Hudebníci chtějí po státu 4,5 miliardy. Jinak hrozí, že bude po muzice

Kultura

Díky chytré karanténě, která má systém dohledávání kontaktů nakažených více propojit a elektronizovat, by mělo být možné odhalit zdroj nového ohniska. Podle Maďara by to mělo být možné nejen na úroveň obce, ale třeba i provozu.

„Škála bude představena veřejnosti, aby pochopila logiku našeho uvažování. Bude to škála od jedné do deseti a podle toho, kam se bude region nebo i celá ČR dostávat, tak podle toho se aplikují další opatření,“ vysvětlil Maďar.

Reklama

Výběr článků

Načítám