Hlavní obsah

Místo lístku na zrušený festival dostanou lidé voucher, schválili poslanci

Novinky, ren

Letní festivaly, které se kvůli koronaviru nebudou moci konat, nemusí vracet peníze těm, kteří si už koupili lístky v předprodejích. Pořadatelé mohou vydat pouze voucher, který majitel bude moci uplatnit až do října 2021. Ve středu to schválili poslanci. Zákon nyní dostanou na stůl senátoři.

Foto: ČTK

Lubomír Zaorálek

Článek

„Jde o to, aby zákazníci nepřišli o peníze a festivaly zároveň nezkrachovaly. Kdyby se na ně vrhli všichni se vstupenkami, tak by museli vyhlásit bankrot,” hájil návrh před poslanci ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Dodal, že se vláda při přípravě zákona inspirovala v Německu.

Člověk, který si tak už vstupenku v předprodeji koupil, dostane od pořadatele festivalu voucher, jenž bude mocit využít až do října 2021.

Festivaly letos určitě nebudou, oznámila vláda

Domácí

„Jedná se o pomoc komerčním akcím. Vstupujeme tu do oblasti byznysu, ale v téhle mimořádné situaci se snažíme pomoci i těm, kterým normálně neposkytujeme dotace, ale pořádají úspěšné kulturní akce, které mají velkou hodnotu pro tuto zemi,” doplnil Zaorálek.

Poslanci ve Sněmovně návrh chválili a připomněli, že se jedná o úplně první návrh změny zákona, který pomáhá kultuře.

Přehledně: Co se otevře dříve a jak se mění používání roušek

Koronavirus

Poslanec TOP 09 Domin Feri se ale například ptal, co se stane, pokud festival do příštího roku zkrachuje. Poslanci nakonec podpořili jeho návrh změny zákona.

Pokud má pořadatel právo podržet si dočasně peníze za vstupenky, aby okamžitě nezkrachoval, bude muset návštěvníkům srozumitelně sdělit na co mají právo zase oni.

Vláda ke změně zákona přistoupila poté, co minulý týden definitivně uvedla, že velké akce se přes léto konat nebudou. Zatím vláda uvažuje pouze o povolení akcí do zhruba 200 až 300 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám